Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Ekvador

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Republika Ekvador je jedna od tri države koje su nastale posle raspada Velike Kolumbije (1830. godine. Obuhvata delove nekoliko oblasti (Ande, obalu Pacifika, Amazon i Galapagos) do kojih se može stići avionom za manje od sat vremena domaćim letom ili uz pomoć višestruko nagrađivanog turističkog voza.

Prijatna klima tokom cele godine upotpunjuje predivnu raznovrsnost predela sa snežnim planinama, dolinama, plažama, džunglama i urbanim lokacijama od kojih se neke, poput Kuenka, nalaze na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine. Poznata je plaža Salinasa koji je grad-odmaralište. U vreme sezone meštani i turisti uživaju u suncu, posmatranju kitova, surfovanju i u još mnogo čemu drugom, a tu su i termalni izvori. Ekvador je dom za skoro 16 miliona ljudi. 

Zemlja obiluje raznovrsnim istorijskim spomenicima, zgradama i znamenitostima koje vredi posetiti. Neke su religioznog karaktera, a druge vas vode kroz rituale autohtonog stanovništva iz vremena pre evropske kolonizacije. Crkva La Merced i kapela El Sagrario su izgrađene 1500. godine, a Palacio de Gobierno je restaurirana tako da odaje počast ljudima koji su radili na njoj. Ingapirka i La Tolita su arheološka nalazišta koja pružaju zanimljiv uvid u život ranih stanovnika Ekvadora.

More Ekvadora pruža pregršt zanimljivih događaja poput posmatranja kitova i istraživanja podvodnog živog sveta. Zemlja ne oskudeva u muzejima od kojih je najznačajniji Muzej i biblioteka Aurelija Espinose Polita.

Ekvador je domaćin raznolikim sportskim takmičenjima i avanturističkim sadržajima poput Kotopaksi kružne ture (nosi naziv po najvećem aktivnom vulkanu na svetu), Manabi jedrenju, Galapagos čelendžu, Svetskom šampionatu u surfovanju itd.