Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Danska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Danska je država u severnoj Evropi, najmanja u Skandinaviji i deo je Evropske unije. Glavni grad je Kopenhagen.

Ova kraljevina izlazi na Baltičko i Severno more, a čine je poluostrvo Jiland i ostrva Fin, Seland, Bornholm i više od 300 naseljenih ostrva. Na kopnu se graniči sa Nemačkom, a u okolini su Švedska i Norveška. Grenland i Farska ostrva deo su ove države, ali svaka ima suverenitet.

 

Danska je uglavnom ravničarska zemlja, sa blagim zimama i svežim letima. Pored prestonice, najznačajniji gradovi su Orhus, Odense, Olborg, Esbjerg i Randers.

 

I pored svih lepota ovde zemlje, Kopenhagen privlači najviše turista. Staro jezgro je ponos grada: to je najveća i najstarija pešačka zona na planetu. Okrugli toranj, crkve, palata, muzeji, Akvarijum, ali i parkovi Baken i Tivoli privlače turiste iz celog sveta. Simbol Kopenhagena pa i cele Danske je bronzana statua Male sirene u gradskoj luci. 

 

Danska je poznata po pivo (Karlsberg i Tuborg), preskupoj restoranskoj hrani i Lego kockama, koje se proizvode u mestu Bilund. Najbolji noćni provod je u Olborgu, a najšoping u Kopenhagenu. Ljubitelji književnosti posećuju Elsinor jer se u blizini nalazi se dvorac Kronborg poznat kao dvorac Elsinor iz Šekspirovog "Hamleta". Ne zaobilazi se ni zamak Frederiksbog u Hilerodu niti Fredensbog, letnja kraljevska rezidencija. U gradu Roskildu se nalazi čuveni Vikinški muzej.

 

Zanimljivo je da se tačka Danske najudaljenija od mora nalazi na samo 50 kilometara od obale, a najviši vrh je na samo 173 metra nadmorske visine.