Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Čile

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Čile je duguljasta zemlja koja se prostire od planina Anda do Pacifičkog okeana. Jedinstvena geografija obuhvata i Uskršnja ostrva u Polineziji, na oko 3.700 km od kopna, a Čile polaže pravo i na deo Antarktika.

U ovoj državi živi više od 16 miliona stanovnika, a glavni grad je Santijago de Čile.

Čile se nalazi pod uticajem dveju prirodnih sila: Pacifičkog okeana na zapadu i visokih vrhova Anda na istoku. Na severu preovlađuju visoravni (altiplano) i pustinje (čuvena je Atakama pustinja, najsušnija na planeti). U centralnom delu preovlađuju  dva planinska masiva - priobalni (Cordillera de la Costa) i Andi - koji zajedno stvaraju brojne doline sa brzim rekama i zemljištem koje pogoduje farmerima. 

Južni deo je poznat po jezerima i večno zelenim šumama podno vulkana prekrivenih snegom. Region je dom poznatih međuokeanskih prolaza: Magelanovog moreuza i Drejkovog prolaza. Čile ima četiri godišnja doba sa jasnim granicama, ali i sa varirajućim temperaturama - uopšteno govoreći, ka severu je toplije, a ka jugu hladnije. Svi gradovi su najtopliji u periodu od oktobra do aprila i najhladniji od maja do septembra.

Većina populacije je skoncentrisana u centralnim regionima, u kojem se nalaze gradovi Santjago de Čile, Konsepsion, Temuko i dr. Ljudi su generalno prijateljski nastrojeni prema strancima, a pogotovo "huaso" koji su poznati po duhovitosti i druželjubivosti. Od proslava je najpoznatija Fiesta de la Tirana. Većina proslava je mešavina običaja Inka, Ajmara, a potom i katoličkog življa.

Najveći aerodrom je Komodoro Arturo Merino Benitez (SCL) u Santjagu, a Čile ima ukupno sedam međunarodnih aerodroma.