Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Češka

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Češka je kontinentalna evropska država u srednjoj Evropi, članica Evropske unije. Graniči se sa Nemačkom, Poljskom, Austrijom i Slovačkom.

Prag je glavni i najveći grad, ali i najznačajnija turistička destinacije ove zemlje. Češka se sastoji od Češke, Moravske i Šleske. Iako su blage zime i sveža leta, tokom cele godine je relativno vlažno. Glavne reke su Laba, Vltava i Morava, a planine Češka Šumava, Rudne gore, Sudeti, Beskidi i Beli Karpati. Nacionalni parkovi su Krkonošski, Šumava, Češka Švajcarska i Podiji. 

Najvažniji gradovi su, pored prestonice, Brno, Ostrava, Plzenj, Liberec, Olomouc.

Prag je star više od 1000 godina i bogat je arhitekturom različitih stilova. Turističke atrakcije u Pragu ponos su cele zemlje: Stari grad i Staromjetske namjesti (Starogradski trg), Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vek), Karlov most, Jevrejska četvrt, zid Džona Lenona, Narodni muzej, Astronomski sat... Unesko je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svetske baštine. Najstariji univerziteti su Karlov u Pragu i Univerzitet Palackog u Olomoucu.

U Karlovim Varima, popularnoj turističkoj destinaciji, organizuju se važne manifestacije: filmski festival, trke kanua, Betovenovi dani, Dvoržakove jeseni, džez festival... Češke Buđeovice poznate su po proizvodnji piva i Crnoj kuli, a Kultna Hora po Italijanskom sudu i nekoliko verskih objekata. Češki Krumlov je još jedna popularna turistička destinacija, na obali Vltave, sa zamkom, vrtovima i starim pozorištem.

Najpoznatiji Česi su Dvoržak i Smetana, Emil Zatopek, Kafka i Kundera, Forman i Mencl. Mocart je bio stanovnik Praga, a vila Bertramka u kojoj je stanovao, danas je muzej. 

Najprometniji je praški međunarodni aerodrom Ruzyne (Vaclav Havel Airport Prague; PRG), koji je od centra grada udaljen oko 17 km.