Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Bugarska

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Republika Bugarska, država jugoistočne Evrope, članica je Evropske unije. Graniči se sa Grčkom, Turskom, Srbijom, Makedonijom i Rumunijom. Glavni grad je Sofija, a 'morska prestonica' je Varna.

Zemlja sa sedam i po miliona stanovnika ima veoma burnu prošlost, a nalazi se na važnom evropskom pravcu, koji povezuje srednju Evropu sa Malom Azijom i Bliskim istokom. Najznačajnija evropska reka, Dunav, igra važnu ulogu za privredu, ekonomiju, pa i turizam ove zemlje. 

Bugarska ima raznolik krajolik: Trakija, sa obradivim površinama, zatim Rodopi i Stara planina. Najveći gradovi su, pored milionske Sofije, Plovdiv, Ruse, Varna i Burgas.

Crnomorska obala Bugarske je poznata po kilometrima dugim plažama i sitnom zlatnožutom pesku, kao i po izvanrednim klimatskim uslovima. Desetak znamenitosti i geografskih tačaka upisano je u Uneskovu listu Svetske baštine. Među njima je crkva Bojana iz 10. veka, kod Sofije, najveći pravoslavni bugarski Rilski manastir, tračanske grobnice, kameni reljef Madarski konjanik, nacionalni park Pirin i drugi.

Aerodrom Sofija je glavni bugarski aerodrom. Aerodrom je baza kompanije Bulgaria Air. Promet je veći od dva miliona putnika godišnje.