Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Brazil

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Brazil je najveća država Južne Amerike i peta po veličini na svetu.

Poznat je po fudbalskoj tradiciji i godišnjem karnevalu u Riju de Žaneiru, Salvadoru, Resife i Olindi. Ovo je zemlja velikih raznolikosti, od bučnog urbanog mozaika Sao Paula, preko beskonačne energije kulture Pernambuka i Baije, do divljine kišnih šuma Amazona i prvoklasne znamenitosti - vodopada Igvazu. Na severu zemlje, blizu ekvatora, klima ima suvu i vlažnu sezonu, dok od Sao Paula i južnije klimu karakterišu sva četiri godišnja doba.

Portugalci su počeli naseljavanje teritorije Brazila u 16. veku i tu su zatekli Tupe i Guarane. Zemlja naziv duguje imenu dragocenog drveta (pau brasil). U nekim delovima Brazila su se sredinom 17. veka formirale i holandske kolonije. Brazil je postao centar portugalskog carstva 1808. godine kada je u Rio de Žaneiro, usled Napoleonovih osvajanja, izbegao kralj sa kompletnom vladom. Brazil je ubrzo stekao nezavisnost (1822. godine). Brazilci su ljubitelji zabave. Dok za južnjake kažu da su hladniji i rezervisaniji, od Rija pa na gore su mahom ljudi koji imaju zarazno pozitivan stav prema životu u kojem itekako umeju da uživaju. Na prvi pogled bi se reklo da su pivo, fudbal, samba, roštilj i žene sve što ih zanima.

Raznovrsna geografija brazilskog dela kontinenta, zajedno sa istorijom naroda koji tamo žive, darovali su ovoj državi raznovrsnu i bogatu kulturu, sa sve regionalnim varijacijama. Iako svi govore isti jezik, u nekim delovima se dijalekti toliko razlikuju da se čini kao da ne žive u istoj državi. Posebnu ulogu u kulturnom identitetu Brazilaca igraju muzika i ples, od kojih su mnogi izvorno brazilski, poput kapuere, mešavine plesa i borilačke veštine.

Veći gradovi su Brazilija (glavni grad) u kojem su katedrala u obliku košare i predivna palata koja je sedište Ministarstva pravde. Tu je zatim i Rio de Žaneiro koji svetsku slavu duguje Karnevalu i poznatoj statui Isusa sa raširenim rukama na brdu Korkovado. Svakako treba pomenuti i Sao Paulo, najveći i najbogatiji kosmopolitski grad.