Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

BiH

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Bosna i Hercegovina je država u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Graniči se sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, a ima i izlaz na Jadransko more. Sastoji se od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske, dok Brčko Distrikt ima poseban status. Glavni grad BiH je Sarajevo.

BiH je uglavnom planinska zemlja. Klima je umereno kontinentalna, sa toplim letima i hladnim zimama. Glavne reke su Bosna, Sava, Drina i Una, a planine Vlašić, Čvrsnica, Trebević, Prenj, Jahorina, Igman, Bjelašnica i Treskavica. Naum je jedino primorsko mesto, a veća jezera su Buško blato i Bilećko jezero. U BiH postoje tri nacionalna parka - Sutjeska, Kozara i Una.

 

Najveći gradovi su, pored Sarajeva - Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar, Bijeljina, Prijedor... Najveći i najznačajniji aerodrom je Butmir (SJJ) kod Sarajeva.

 

Razvijen je planinski, verski, letnji, seoski, ali i zdravstveni turizam. Popularni su termalni izvori u Tešnju, Kiseljaku, Laktašima i Višegradu, a Međugorje je poznato po Gospinom ukazanju. Najinteresantnija i najatraktivnija mesta u BiH predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog nasleđa.

 

Najveća turistička atrakcija je sarajevska Baščaršija, a turisti posećuju i Mostar zbog Starog mosta, Neum - između Splita i Dubrovnika, vodopade Kravice, Travnik - zbog Ive Andrića i skijaškog odmarališta Vlašić, pored pomenutih planinskih centara.

 

Otkrijte zemlju u obliku srca!