Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Australija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na planeti, ostrvo Tasmaniju i brojna druga ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Glavni grad je Kanbera.

Najveći gradovi su Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert i Adelejd, u kojima živi velika većina stanovnika ove države. Australija je članica Komonvelta.

 

Australija je poznata po netaknutoj prirodi i jedinstvenoj kulturi. Najpoznatije turističke atrakcije nalaze se u velikim gradovima. Najpoznatiji simboli su Opera House i Sydney Harbour Bridge. U Sidneju turisti ne zaobilaze ni Riblju pijacu, ni Kings kros. Pored italijanske, kineske i vijetnamske četvrti, Melburn ima svetski čuvene tramvaje i Zoološki vrt, kao i Luna park. Grad bicikala, Brizbejn, poznat je po veštačkoj plaži u centru grada - South Bank, a kupanje u ovom gradu moguće je tokom cele godine.

 

U centralnom delu zemlje nalazi se nacionalni park Uluru-Kata Tjuta, i ikona tog područja, ogromna peščarska formacija crvenkaste boje, stena Uluru ili Ayers Rock. Penjanje na Uluru je napopularnija turistička aktivnost, iako aboridžanska zajednica to smatra ozbiljnim skrnavljenjem stene.

 

Veliki koralni greben je najveći u svetu a nalazi se blizu severoistočne obale. Košćuško je najveća planina, Središnja nizija je najniži prostor na kopnu, dok se u zapadnom delu regije prostire peščana pustinja.

 

Dolina Jara, na samo sat vremena severoistočno od Melburna, priča je za sebe. Jugoistočno se nalazi ostrvo Filip, poznato po pingvinima i plažama za surfing.

 

Ostrvo Kenguru je vodeća turistička destinacija u južnoj Australiji i procenjuje se da ga svake godine poseti oko 190.000 ljudi. Osim koala i kengura, Kenguru je dom neobičnih biljaka i životinja - oposuma, morskih lavova, krznatih foka i bodljikavih mravojeda.

 

 

Sport je važan deo australijske kulture i razna takmičenja privlače turiste iz celog sveta. Na najmanjem kontinentu često se organizuju velika takmičenja, posebno u kriketu, hokeju, ragbiju, ali i biciklizmu, veslanju i plivanju. Australija je dva puta bila domaćin Letnjih olimpijskih igara (1956. i 2000.), ali i Komonveltskih igara (1938, 1962, 1982. i 2006.). Svake godine, ovde se održava Velika nagrada Australije u trci formule 1 kao i Otvoreno prvenstvo Australije - prvi godišnji od četiri gren slem teniskih turnira.