Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aruba - karipski dragulj

Magazin / Drzava
Objavljeno 25.03.2015

Ostrvo Aruba smešteno je 20 kilometara od Venecuele. Iako je tako blizu Južnoj, zvanično je deo Kariba tj. Severne Amerike.

Aruba je jedan od četiri dela konstitutivne države Kraljevine Holandije, ali ima svoj ustav, vladu i potpunu unutrašnju autonomiju. Glavni grad je Oranjestad.

Ostrvo je prepoznatljivo po tropskoj klimi sa dosta sunca, tirkiznoplavim morem i plažama sa belim peščanim dinama.

Zahvaljujući veoma prijatnoj klimi i prosečnoj godišnjoj temperaturi od 28 stepeni Celzijusa ostrvo je tokom cele godine idealno za turizam. Zaljubljenici u sunce mogu cele godine uživati u ronjenju i probijati se kroz čitava jata sićušnih riba uz fenomenalan vizuelni utisak. 

Ostrvo Aruba dugo je oko 30, a široko 10 kilometara. Minijaturna površina prilično je ravna, a najviši vrh ostrva je na 200 metara nadmorske visine. Nacionalni park "Arikok" zauzima oko 20 odsto ostrva, a najbolje ga je razgledati biciklom ili pešice jer ćete tako upoznati savršenstvo prirode, osetiti mir i opustiti se u blagostanju i tišini. 

Ako ste ljubitelj dobre hrane tu su razna jela iz italijanske, francuske, argentinske, japanske kuhinje kao i tradicionalna jela koja su specifično začinjena. Iz ponude se izdvaja pileće meso ili morski plodovi u kombinaciji sa holandskim sirom, zatim kozije meso sa povrćem i neizostavni komadići ajkule. 

Napitak koji se najviše preferira na ovom ostrvu je pivo, holandsko ili američko. Ostrvo je prepuno noćnih klubova i kazina tako da, ako ste ljubitelj noćnog života, Aruba je idealan izbor. Uz bogatu ponudu restorana, kafića i kazina, tu su i luksuzni hoteli sa četiri i pet zvezdica. 

Ostrvo Aruba ne može se pohvaliti bogatom istorijom kao ni markantnim građevinama i muzejima, ali ljubitelji dobre zabave i noćnog života svakako će zadovoljiti svoje kriterijume. 

Bon bini festival je narodni festival koji se održava svakog utorka u večernjim časovima. Bon bini u prevodu znači dobro došli. Piće, poslastice, tezge sa rukotvorinama i u pozadini izvorna muzika i đuskanje prava su zabava za turiste, ali i za domaće stanovništvo. 

Zavisnici od šopinga treba da posete ulicu Caya G.F. Betico Croes, kao i šoping centre "The Seaport Village Mall" i "The Seaport Marketplace".

Na ostrvu se nalazi međunarodni aerodrom Kraljica Beatriks (IATA: AUA).

(glassrpske.com / Wikipedia)