Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Argentina

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Republika Argentina obuhvata površinu od skoro 3,8 miliona km2 i nalazi se na južnoj hemisferi američkog kontinenta.

Ova država se graniči sa Urugvajom, Paragvajom, Brazilom, Bolivijom, Čileom a izlazi na Atlantski okean na istoku. Turistički, zemlja ima šest regiona, a politički: 24 provincije.

Argentina se uglavnom opisuje kao zemlja upečatljivih suprotnosti koje su posledica raznovrsne geografije. Od Anda na zapadu koji se prostiru duž granice sa Čileom pravcem sever-jug, gde najviši vrh doseže skoro 7000 metara, pa do Akonkagve i Pampe na obali Atlantika, preko brdskih predela, brojnih šuma, kišnih šuma, pustinja i plodnih dolina - raznolikost ovih ekosistema je omogućila razvoj bogate flore i faune. Mnoga prirodna staništa i lokacije u zemlji imaju status zaštićenih oblasti (rezervati i nacionalni parkovi), a neka od njih se nalaze na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Glavna karakteristika Argentine je raznolikost, a ona pogotovo važi za atmosferske prilike: blaga i vlažna podno Pampa, hladna i sa padavinama u zapadnoj Patagoniji; suptropska u regionu Mezopotamije i topla na severoistoku. Najviše tačke na svim geografskim širinama su i najhladnije - suvo, snežno, planinsko vreme, sa velikim temperaturnim razlikama.

Argentina je poznata po prijateljski nastrojenim meštanima koji su ljubitelji izlazaka i zabave, tipičnoj kuhinji koja uključuje asado, mate, regionalna jela i dulse de leče. Tu je i nezaobilazni tango kao i folklor sa raznolikim koreografskim formama koji je karakterističan za svaku regiju posebno.

Poznata je i strast Argentinaca prema fudbalu, odanost klubovima i igračima, ali i najveći fudbalski rivalitet dva kluba - Boka juniors i River Plejt. 

Na kraju, svaki region odiše ličnom snagom koja odoleva zubu vremena.

Iako se evro i američki dolar prihvataju kao sredstva plaćanja u prodavnicama i radnjama, strane valute mogu da se promene u bankama i ovlašćenim agencijama. Najrasprostranjenije su kreditne kartice American Express, VISA, Diners i MasterCard. 

Glavni aerodrom je Međunarodni aerodrom Buenos Ajres (Ministro Pistarini International Airport; EZE) koji se nalazi na 22 kilometra od centra prestonice, a cena povratne karte na liniji Beograd - Buenos Ajres je od 1250 evra.