Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Andora

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Andora je mala država površine od oko 464 kilometra kvadratna i u njoj živi nešto više od 73 hiljada ljudi.

Zemlja se nalazi na Pirinejima (Iberijsko poluostrvo), na granici između Francuske i Španije. Glavni grad je Andora la Velja.

Zemlja je 715 godina (od 1278. do 1994. godine) živela u jedinstvenom koprincipatu kada su njome vladali francuski šef države i španski biskup iz Urgela. Feudalni sistem je izmenjen 1993. godine tako da su zadržali titularni sistem šefa države, ali je oblik vladavine prešao na parlamentarnu demokratiju.

Turizam je izbavio ovo mesto od siromaštva u periodu posle Drugog svetskog rata. Procenjuje se da oko devet miliona turista godišnje obiđe ovu planinsku zemlju. Pored zimskih i letnjih odmarališta, primamljiv je i bescarinski status.

U Andori su crkvene građevine glavne znamenitosti. Statua Bogorodice Meričeljske (Mare de Deu de Meritxell) uništena je u požaru 1972. godine, ali njena replika se i dalje nalazi u izlogu. Poznata je i Crkva svetog Stefana (Esglesia de Sant Estev). Čuvena su alpska skijališta Valjnord i Grandvalira.

Uopšteno govoreći, Andora je odlična za šetnje po prirodi pošto postoje brojne uređene staze (Arinsal, Montmantelj jezera i dr.).

Andora nema aerodrom, a najbliži međunarodni aerodrom je kod Barselone (IATA: BCN) na oko 200 kilometara udaljen od ove zemlje.