Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Alžir

Magazin / Drzava
Objavljeno 08.12.2014

Narodna Demokratska Republika Alžir je postala najveća zemlja u Africi posle odvajanja Južnog Sudana od Sudana i dom je za više od 37 miliona ljudi.

Uopšteno govoreći, Alžir je, kao i Libija, poznat po drevnim ruševinama, prevashodno feničanskim, ali i rimskim i vizantijskim. Što se tiče prirodnih lepota, neverovatna Sahara pruža odlične uslove za uzbudljive i egzotične avanture, počev od jahanja na kamilama pa nadalje.

Kraljevski dragulj kulture Mozabita je centar doline M'zab - pet međusobno povezanih gradova stvaraju veličanstveno arhitektonsko čudo koje se mora videti uživo. Saharski Atlasi neravnim padinama privlače znatiželjnike iz svih krajeva sveta. Oran na TIrkzinoj obali, Anaba i Skikda imaju prelepe plaže.

Regioni: Centralni, Severoistočni, Severozapadni, Saharski Atlas i Saharski Alžir. Gradovi: Alžir (oko 3 miliona stanovnika; uske ulice Kazbaha se nalaze na Uneskovoj listi Svetske baštine), Anaba, Batna (izvan grada, u Timgadu, nalaze se rimske ruševine), Behar, Konstantin (izgrađen na liticama koje su povezane brojnim mostovima), Oran, Setif, Tamanraset, Gardaja (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine) itd.

Iako se zemlja nalazi pod uticajem umerene, mediteranske klime, veličina zemlje (i nadmorske visine na određenim mestima) stvaraju raznovrsne klimatske uslove, sa velikim temperaturnim razlikama. Uopšteno govoreći, leta su vrela i suva - ali tokom noći temperature često padnu toliko da bude veoma hladno.

Glavni aerodrom u državi i najveći međunarodni je Houari Boumediene Airport (IATA: ALG).