Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Albanija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Albanija je zemlja čija obala gleda na Jadransko i Jonsko more.

U niziji su zime blage pa tako prosečna temperatura iznosi 7 stepeni Celzijusovih, a prosečna letnja temperatura iznosi 24 stepena Celzijusovih. S druge strane su u južnim nizijama prosečne godišnje temperature veće za oko pet stepeni Celzijusovih (više tokom leta i manje tokom zime). U višim predelima većim delom vremena duvaju severni i severoistočni vetrovi. Prosečne letnje temperature su niže nego u priobalnom predelu i velike su dnevne fluktuacije, sa obilnim prosečnim padavinama.

Priobalni deo Albanije je širok između 10 i 30 km, severoistok se prostire severno, a Jugoistok južno od reke Škumbim. Albanski Alpi su planinski kompleks na severu zemlje koji je i prirodna granica sa Crnom Gorom.

Albanska rivijera ima kristalno čiste vode, netaknute plaže i živopisna sela na mediteranskoj obali. Butrint je najveće starogrčko arheološko nalazište, a Bilis je drugo najveće arheološko nalazište iz rimskog perioda. Lura nacionalni park ima visoke planine, prostrane livade i glacijalna jezera. Tomor planinski grebeni se nalaze u južnom delu Albanije i nedaleko su od Berata, a visina im doseže do 2.500 metara.

Iako grebeni nisu veliki, odvojeni su dolinama te pružaju fantastičan pogled tokom šetnji ovim krajem. Visoko na jednom od grebena je i kapela Bektaš manastira. Drač je glavna luka i jedan od najstarijih gradova čiji amfiteatar spada među najveće na Balkanu. Ksamil je dragulj na obronku Nacionalnog parka Butrint (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine i dom je brojnim antičkim ruševinama) - ovaj priobalni grad obuhvata tri spektakularna ostrva.

Najveći aerodrom je kod Tirane (TIA), a zove se Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranë Nënë Teresa.