Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Zadar, grad izuzetne istorije i bogatog kulturnog nasleđa

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.06.2017

Hrvatski primorski turistički grad Zadar, neodoljiv je za ljubitelje istorijskih i kulturnih spomenika, umetnika, blaga antike, srednjovekovnog i renesansnog perioda.

Urbani centar Dalmacije je dom za oko 75 hiljada ljudi i sedište je administrativnih, ekonomskih, kulturnih i političkih institucija. Zadar čini i okolina: arhipelag koji ima 24 veća i 300 manjih ostrva i hrida, tri parka prirode (Telašćica, Velebit and Vransko jezero) i pet nacionalnih parkova (Paklenica, Plitvička jezera, Kornati ostrva, Krka i Sjeverni Velebit).

Naselje je staro oko tri milenijuma i prošlo je dinamična i turbulentna vremena - pljačkan, uništavan i ponovo iz ruševina obnavljan - bogatiji i jači. Prvi put se u zabeleženoj istoriji pojavio u 4. veku pre nove ere kao naselje ilirskog plemena Liburni i to pod nazivom Jader (rimski izvori), što se kasnije menjalo u Idasa (grčki izvori), Diadora, Zara (venecijanska i italijanska vlast) i na kraju u Zadar.

Rimski municipijum (iliti opština) postaje 59. godine p.n.e, a 48. p.n.e. i kolonija rimskih građana. Uređena gradska mreža puteva i glavni trg - forum - su zaveštanje rimske vlasti, zajedno sa uzdignućem (capitolium) sa hramom. U 7. veku Zadar se pominje kao sedište biskupa Donatusa i vizantijskog vođe Paulusa. Crkva Svetog trojstva, sada Svetog Donata, podignuta je na mestu rimskog foruma.

U gradu je osnovan najstariji hrvatski univerzitet (1396. godine). Austrijanci su 1797. godine preuzeli vlast od Mlečana, a nakon njih i Francuzi (1806-1813) da bi se ponovo vratio Austrijancima i ostao pod njihovom vlašću do 1918. godine.

Zadar: obavezna šetnja!

Mnoge znamenitosti mogu da se vide u Zadru, pa je šetnja gradom preporuka za svakog turistu. Posetite već pomenutu Crkvu Svetog Donata, Forum, najpoznatiju zadarsku ulicu Kalelarga ili Široku ulicu, Gradske zidine (Muraj), Arheološki muzej Zadra...

Glavni zadarski trg je Narodni trg. Kada gledate grad s mora, dominira zgrada Zadarskog sveučilišta na Novoj rivi.

Tokom leta brojni festivali se održavaju u Zadru koji privlače i oduševljavaju turiste iz godine u godinu.

Aerodrom Zadar
Na 9 km od centra grada se nalazi aerodrom koji je dobro povezan sa domaćim i evropskim destinacijama.

Na Aerodrom Zadar sleću avioni iz najpoznatijih evropskih gradova, uključujući Beč, Frankfurt, Diseldorf, Berlin, Rim, Pariz, London... (Intertravel)