Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Vilnjus - stari, stari grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.12.2014

Glavni i najveći grad Litvanije se nalazi u dolini ušća reke Vilije (Vilnjus je muški rod imena reke) i dom je za više od pola miliona ljudi, a bio je i Evropski glavni grad kulture 2009. godine.

Prvi tragovi naselja potiču još iz srednjeg kamenog doba (mezolita), a titulu glavnog grada je poneo 1323. godine. Spomenik vojvodi koji je ovde preneo glavni grad krasi Saborni trg. Prvobitno mesto grada je nepoznato usled erozije, a Stari grad je nastao u srednjem veku kada su stanovnici bili prinuđeni da se presele na obalu sa visoravni na kojima život postajao nemoguć.

Vredi posetiti Stari grad (Senamiestis) koji ima zaseban administrativni status. Urbana struktura odražava onu s početka 14. veka, a arhitektura varira od barokne do klasične, sa nekoliko primera renesanse i gotike.

Ne treba zaboraviti da je srednjovekovni Vilnjus bio drveni grad koji je stradao u požarima između 1513. i 1749. godine. Stari grad je 1994. godine dospeo na Uneskovu listu Svetske baštine.

Atrakcije: Kulturni rezervat dvorčeva Vilnjusa, Gornji zamak, Kula zamka Gediminas, Kraljevska palata (Donji zamak), Katedrala, Saborni trg i zvonik, Krivi zamak, Artiljerijsko utvrđenje odbrambenih bedema, Predsednička palata, Gradska kuća, Crkva svete Ane, Crkva svetog Franje i Bernarda, Crkva svetog Petra i Pavla, evangelistička crkva, pravoslavni manastir, Muzej crkvenog nasleđa, Centar savremene umetnosti, Galerija slika, Muzej novca, Narodni muzej, Put slobode, Europos park, Pozorište, Opera, Balet, ture balonom, Kaziukas vašar, itd.

Najveći državni međunarodni aerodrom (IATA: VNO) udaljen je oko šest kilometara južno od centra grada. Danas je ovaj aerodrom, sa oko dva i po miliona putnika godišnje, jedan od aerodroma koji se najbrže razvija u Evropi.