Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Vatikan - u centru turističkog centra

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Centar Rimske katoličke crkve sa susednim italijanskim distriktima (Borgo, Prati i oblasti oko Monte Mario) ima više istorije i umetničkih dela nego većina drugih gradova sveta.

Grad Vatikan je zapravo nezavisna država, poslednja stara papska država i sedište poglavara katoličke crkve. Grad-država se nalazi u potpunom okruženju Rima, glavnog grada Italije. 

Vatikan je ujedno i najmanja država sveta. Izvan samog grada eksteritorijalni status uživa 13 zgrada i Kastel Gandolfo (letnja rezidencija pape). Horhe Mario Bergoljo iz Argentine je od marta 2013. godine poznat kao papa Franjo. Vatikan pripada Šengen zoni, ali nije deo EU/EAA.

Vatikan se nalazi na brdu visine između 19 i 75 metara nadmorske visine, a prostire se u prečniku od samo 3,2 km i na površini od oko 44 hektara živi oko 1000 ljudi, mahom velikodostojnici, sveštenici, časne sestre i stražari, dok oko 3000 radnika koji rade u Vatikanu - žive izvan njega. Zvanično, grad-država ima oko 800 državljana, a fudbalsku reprezentaciju čine švajcarski gardisti koji imaju dvojno državljanstvo.

Suprotno uvreženom mišljenju, upečatljive uniforme Švajcarke garde nije dizajnirao Mikelanđelo, već su one delo njihovog komandanta (Jules Repond). Švajcarska garda je ujedno i najstarija stajaća vojska u svetu (nastali su pod papom Julijem II 1506. godine).

Svakako najpoznatije zdanje je Bazilika svetog Petra čiju je kupolu ukrasio Mikelanđelo. Ispod ogromne kupole bi mogla da se smesti Statua slobode, od podnožja, pa do baklje i još da ostane slobodnog prostora. Takođe vredi obići i Trg svetog Petra sa čuvenim obeliskom koji je 37 godine n.e. prebačen iz Egipta (Kaligula) kako bi bio osnova cirkusa (završio ga je Neron). Na ovom mestu je i razapet sveti Petar. Smatra se da je ovo jedini obelisk u Rimu koji se nije prevrnuo (a za kuglu na vrhu se govorilo da sadrži ostatke Julija Cezara).

Svakako, tu su Vatikanski muzej, Palata pravde i Anđeoska tvrđava (Castel Sant'Angelo).