Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Tunis - nisu samo ruševine

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

U gradu Tunisu sa okolinom živi oko 2,5 miliona ljudi. Može se reći da se Tunis sastoji od dva glavna dela: medina (stari grad) i novo naselje (ville nouvelle).

Najveća avenija - Ave Habibi Bourguiba - prolazi kroz novi grad od Sahat kule do Saborne crkve. Ulica dalje vodi do Francuske kapije (Port de France), svojevrsne Trijumfalne kapije.

U medini, prometna saobraćajnica (Rue Jemea Zaytona) vodi do Zitouna džamije (najveća džamija Tunisa i važna znamenitost koja datira još iz 8. veka). Trg Kabaš živne noću, ali je jako mračno u blizini Port de France, te valja dobro upoznati ove dve lokacije tokom dana kako bi mogli da se snađete tokom noći da ne zalutate u sokacima koje su poput lavirinta. Iako se nalazi na obali Sredozemnog mora, Tunis nema dobrih plaža.

Glavna atrakcija su ruševine Kartagine iz rimskog perioda. Vredi obići najveći park (Belvedere) koji gleda na jezero Tunis, a u njemu se nalaze Muzej modernih umetnosti i gradski zoološki vrt.

Sokaci medine su izuzetni za šetnju - u malim radnjama se odvija trgovina, a vazduh ispunjavaju mirisi začina i pržene hrane, dok prostorom odjekuje glas mujezina sa minareta džamije. Bardo muzej je zanimljiv, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što se nalazi u otomanskoj palati iz 13. veka (kolekciju čine mahom rimski mozaici).

Glavni međunarodni aerodrom u Tunisu je prestonički - Tunis-Carthage Airport (IATA: TUN).