Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Toronto - grad imigranata

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Toronto je kanadski grad sa najviše stanovnika i nalazi se na severozapadnoj obali jezera Ontario, a ujedno je i glavni grad provincije Ontario.

Grad ima šest distrikta: Stari Toronto, Etobiko, Jork, Istočni Jork, Severni Jork i Skarboro (1998. godine su se ove četvrti ujedinile i oformile današnji grad Toronto). 

Grad sa okolinom ima više od 10 miliona stanovnika. Čitav predeo je poznat pod nazivom "Zlatna potkovica". Urbana legenda glasi da su UN proglasile Toronto za "najmultikulturalniji grad na svetu". Naravno, agencije UN-a ne ocenjuju gradove na taj način, ali to ne menja činjenicu da je Kanada zemlja imigranata i da je bogata različitim kulturama usled čega je i sam Toronto domaćin brojnih festivala i događaja.

Radio stanice emituju program na nekoliko jezika, postoje bar dve TV stanice sa multikulturalnim kanalima, a sam grad službeno radi sa 16 jezika, dok javni prevoz pruža pomoć na 70 jezika.

Klima je hladna i raznolika, sa prosečnim januarskim temperaturama oko -4 stepeni Celzijusovih koje prate vetar i sneg. Leta su vlažna i topla, a temperatura je retko niža od 18 ili viša od 27 stepeni Celzijusovih (jul/avgust).

Znamenitosti koje vredi posetiti: Umetnička galerija Ontarija, Kraljevski muzej Ontarija, Naučni centar Ontarija, Bata muzej cipela, Kanadski izložbeni centar, CN kulu (najviša samostalna struktura u Severnoj Americi, sa više od 500 metara visine), Kaza Loma, Spadina dom, Gardiner muzej keramičke umetnosti, Hokejašku dvoranu slavnih, Pionirsko naselje "Black Creek", Gradsku kuću, Zoološki vrt, Muzej aeronautike, višenamenski sportski stadion Rodžers, Botaničku baštu, Edvard baštu, Destilerijsku četvrt, plaže itd.

Grad, čuven po brojnim prvoligaškim sportskim timovima, ima međunarodni aerodrom (IATA: YYZ) koji je najveći i najprometniji u Kanadi.