Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Tirana - kaldrma i blistavi neboderi

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Sulejman Paša Barđini je osnovao Tiranu 1614. godine. Prvo je izgradio džamiju, pekaru i hamam (tursko kupatilo).

Današnja Albanija je mešavina modernog i starog: po nekaldrmisanim ulicama idu poslednji lend roveri, a blistavi neboderi gledaju na nedovršene građevinske poduhvate. Turisti Tiranu smatraju uglavnom šarmantnim gradom sa živopisnim noćnim životom.

Poznata je poslovna i zabavna četvrt Blok - u ovoj oblasti, pod strogom zaštitom, živele su komunističke vođe. Meštani najviše vole da se opuštaju u brojnim kafeima i glavnim parkovima. Popularno odmaralište je planina Dajti sa koje se pruža panoramski pogled na grad, a do nje se stiže žičarom. Vredi obići Sahat kulu u centru grada koja je simbol Tirane. Izgrađena je 1820. godine, a tu se nalazi i Muzej Sahat kule Albanije.

Takođe, ne treba zaobići ni Muzej nacionalne istorije koji je lako prepoznatljiv usled velikog mozaika na fasadi. Međunarodni kulturni centar Piramida nalazi se preko puta Kula bliznakinja. Hram Vaskrsenja Hristovog je takođe jedna od znamenitosti glavnog grada zemlje gde se oko 40% stanonika izjašnjava da su vernici (uključujući muslimane, katolike, pravoslavce i ostale).

U gradu možete uživati i u baru koji se rotira na kuli, ali i u zamkovima kao što je Petrel koji se nalazi pored naselja starog dva milenijuma. Zamak Preze je s druge strane izgrađen u 15. veku i nalazi se na živopisnom brdu, zapadno od aerodroma. Lalzit je 30 km od Tirane i poznato je primorsko utočište sa obližnjim malim odmaralištem. Neki od poznatih događaja su Međunarodni filmski festival, Festival džeza, maraton i dr.

Međunarodni aerodrom Majka Tereza (IATA:TIA) se nalazi u Rinasu, 25 km severozapadno od Tirane.