Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Tbilisi - grad muzeja

Magazin / Destinacije
Objavljeno 06.12.2014

Tbilisi je glavni grad Gruzije, nalazi se na obalama reke Kura (Mtkvari) i zauzima površinu od oko 726 kilometara kvadratnih, a u njemu živi više od 1,3 miliona ljudi.

Tbilisi se nalazi u centru istočnog dela Gruzije, u podnožju Trialeti planinskog lanca. Po legendi, grad je osnovao kralj Vakhtang Gorgasali u 5. veku n.e. kada je, prilikom lova, ustrelio fazana koji je pao u topli izvor (verzije kažu da je izvor skuvao fazana ili da ga je izlečio). Tako, naziv grada potiče od gruzijske reči za "toplo".

Grad je rušen i izgrađivan tridesetak puta, te su muzeji bogati kolekcijama. Vredi obići Muzej numizmatike, Muzej umetnosti, Muzej lutaka i dr. Crkve takođe zavređuju pažnju (Mamadaviti, Sioni...). Prava znamenitost je Stari Tbilisi sa starinskim balkonima, drevnim crkvama, krivudavim ulicama i šarmantnim prodavnicama. Vake četvrt odlikuje arhitektura iz 19. veka, bogate prodavnice i luksuzni lokali. U ovoj četvrti se nalazi i državni univerzitet.

Doživite Sumporne kupke (Abanotubani) južno od Metekhi mosta. Neki posetioci preporučuju Kraljevske kupke kao bolju alternativu. Svakako treba obići Plantažu čaja,  Kornjačino jezero (meštani ovde uglavnom provode vikend), jezero Lis, Narikala tvrđavu, Botaničku baštu i dr.

U ovom gradu se nalazi najveći gruzijski međunarodni aerodrom (IATA: TBS).