Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Sao Paulo: Sivi centar i zelena okolina

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Grad Sao Paulo je najveći i najbogatiji u Brazilu, nalazi se na visoravni, na 750 metara nadmorske visine, zbog čega je sveže ujutru i uveče, ponekad sa klasičnom 'paulskom' izmaglicom.

Četiri godišnja doba nisu jasno razgraničena u gradu sa više od 11 miliona stanovnika jer se često desi da se sva godišnja doba smene u jednom danu. Tokom leta (21.12-20.3.) je uglavnom kišna sezona, a prosečna temperatura je oko 22 stepena Celzijusovih, mada nije retko da pređe i 30 stepeni Celzijusovih.

Grad na prvi pogled liči na betonsku džunglu, a smatra se da je osnovan 1711. godine. Podeljen je na više opština, od kojih je najpoznatija centralna i u njoj turisti najviše i odsedaju. Ova opština je prepuna zdanja koja potiču još iz 17. veka, te nije čudno videti staru crkvu u senci modernog nebodera. Brojna mesta noćnog života, muzeji i izvrsni gastronomski doživljaji dočekuju goste u krugu centra. Raznolikosti je doprineo talas imigranta sa svih krajeva sveta usled rasta proizvodnje kafe 1881. godine.

Orijentir svakako treba da bude Avenija Paulista od koje se lako stiže do skoro svakog mesta u gradu, bilo autobusom ili podzemnim prevozom. Nalazi se između četvrti Bela Vista i Jardim Paulista. Kako bi se olakšalo kretanje, table ulica imaju sopstvene boje da označe kojoj opštini (četvrti) pripadaju. Tako, Se/Republica table su označene belom bojom jer se nalaze u centralnoj opštini, dok su table šireg centra sive boje.

Vredi posetiti Pinheiros reku koja je zeleni kontrast sivilu grada. Južno od grada se nalazi park (Parque Estadual da Serra do Mar) koji je deo Rezervata jugoistočnih šuma Atlantika i koji se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine. Ovaj park je prepun kišnih šuma i leži na priobalnom planinskom vencu što doprinosi bogatstvu i raznovrsnosti ekoturizma.

Među poznatim događajima su Karneval, Gej parada, Virada Cultural, Indy 300 trka i brazilski Gran Pri.

Međunarodni aerodrom Guarulos - Andre Franko Montoro (IATA: GRU) je na oko 25 km od centra grada.