Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Santo Domingo - najstariji evropski grad Amerike

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike i smatra se najstarijim evropskim gradom Amerike (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine), a osnovao ga je 1496. godine Bartolomej, brat Kristofera Kolumba.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe krase ovaj grad i čine ga  izuzetno dobrom destinacijom. Santo Domingo je jedan od najnaseljenijih gradova Kariba (oko tri miliona stanovnika) i glavni je ekonomski i trgovinski centar regiona. Međunarodni aerodrom Las Americas (IATA: SDQ) je udaljen od centra grada dvadesetak kilometara.

Reka Ozama deli grad na zapadni i istočni deo. Najvažniji deo grada je Kolonijalna zona koja se nalazi na zapadnoj obali reke i gleda na Karipsko more. Zapadno od Kolonijalne zone se nalazi Gazcue, najstarije naselje prepuno viktorijanskih kuća i ulica sa drvoredima. "El Malecon" je čuveni kej u Aveniji Džordža Vašingtona, a u blizini su hoteli, kazina, bulevari pod palmama i spomenici. Vredi obići i ovdašnje Narodno pozorište, Narodnu palatu (sedište dominikanske vlade) i muzej na Trgu kulture.

U centru zapadnog dela Santa Dominga se nalazi ekonomsko i trgovačko srce grada, poznato kao "Poligono Central ". Blizu ove četvrti su dva poznata parka - Botanička bašta i Park. Iako je istočni deo grada manje razvijen, u njemu se nalazi značajan spomenik - Kolumbov svetionik (sa njegovim posmrtnim ostacima).

Tropska klima ne vlada samo ostrvom - srednja temperatura u gradu varira od 23 do 32 stepena Celzijusovih. Uopšteno govoreći, januar i februar su najhladniji meseci, dok je avgust najtopliji mesec. Uragani ne zaobilaze ovo ostrvo, a pogotovo su česti od juna do kraja novembra.