Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Sankt Peterburg - Venecija severa

Magazin / Destinacije
Objavljeno 25.01.2017

Sankt Peterburg je odredište svetskog ranga i drugi najveći grad Rusije, sa više od pet miliona stanovnika na istočnoj obali Baltičkog mora i reke Neve.

Bivši Petrograd, a potom i Lenjingrad, oduzima dah velikim istorijskim centrom, sa mnoštvom zgrada i kanala koji su premošćeni baroknim mostovima.

U istorijskom centru je gotovo svaka zgrada atrakcija te ne iznenađuje što se nalazi na UNESCO listi svetske baštine. Neke od znamenitosti su Muzej Ermitaž, Zimska palata Romanovih, kao i, u svetu najveće, kolekcije najstarijih umetnina, blaga i antikviteta.

Prve naseobine na mestu sadašnjeg grada datiraju pre više od 2500 godina. Nekada se ovde nalazio i glavni grad ugro-finske provincije Ingermanlanda koja je bila deo Novgorodske Republike, a 1703. godine je Petar Veliki osnovao "Veneciju severa" (kako još nazivaju Sankt Peterburg) koji je jedno vreme bio sedište careva i centar imperijalne ruske kulture.

Tokom Prvog svetskog rata je dobio naziv Petrograd, da bi 1924. godine bio preimenovan u Lenjingrad. Posle raspada Sovjetskog Saveza, grad je ubrzano nadoknadio protraćeno vreme i postao najpoznatiji kosmopolitski grad Rusije koji sami Rusi od milja nazivaju Piter.

Što se tiče klime, grad proživljava velike raznolikosti tokom godišnjih doba usled svoje pozicije. Dani su kraći od šest sati krajem decembra, a opet nikad ne bude mračnije od sumraka tokom sezone Belih noći u junu.

Posetite grad u rano proleće

Krajem jeseni i početkom zime su prisutne velike količine padavina koje traju i po nekoliko nedelja, bez tračka plavog neba.

Možda najbolji period kada valja posetiti Sankt Peterburg je rano proleće kada ima najmanje padavina. Jul i avgust su uglavnom najkišovitiji meseci, mada s neznatnom razlikom.

Neoklasične ulice su zato prosto neodoljive kad su pokrivene snegom, s tim da treba paziti pošto temperature umeju da dosegnu i do -25 podeoka Celzijusove skale.

Grad najmanje ima turista između novembra i marta. Zato je jun vrh turističke sezone sa čuvenim Belim noćima (otprilike 11.6-2.7.) kada Sunce zađe samo za kratko. Iako jul i avgust, kao najtopliji meseci, nisu preterano vrući na severu, vlaga je ta koja može da zasmeta. Fontane rade od maja do sredine septembra, a većina drveća ima lišće od maja do oktobra. Imajte u vidu da tokom raspusta nastane gužva u muzejima i sličnim mestima od značaja.

Osim tokom zime, devet niskih mostova se podižu tokom noći kako bi propustili vodeni saobraćaj što je bitan podatak ako niste u svom smeštaju pre ponoći - treba onda paziti kada se tokom noći privremeno spuštaju mostovi pre nego što se podignu opet i ostanu tako sve do ranog jutra.

Pored pomenutih znamenitosti, vredi obići Ruski muzej, Tvrđavu Petra i Pavla, Admiralitet, mostove Neve, Muzej artiljerije, vojnog inženjerstva i signalnih trupa, Etnografski muzej, Manastir Aleksandra Nevskog, Crkvu Spasitelja i brojne druge muzeje i bogomolje.

Grad ima međunarodni aerodrom (IATA: LED). (Intertravel)