Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Roterdam - vetroviti grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Roterdam je grad na zapadu Holandije i u njemu (sa okolinom) živi više od 1,3 miliona ljudi.

Gradska luka je najveća u Evropi, a u periodu od 1962. do 2004. godine je bila i najprometnija u čitavom svetu (sada je to Šangaj). Roterdam je poznat i kao grad arhitekture, što se može videti na nekoliko kvadratnih kilometara gradskog centra. Sa sigurnošću se može reći da tragovi naselja datiraju iz barem 900. godine n.e.

Velike poplave 1150. godine su okončale razvoj ovog kraja, te su izgrađeni zaštitni kanali i brane ("roterdam" bi u slobodnom prevodu značilo brana na reci Rote). Iako je grad imao svetle trenutke tokom Zlatnog veka (1650-1750), pravi procvat je doživeo tek u drugoj polovini 19. veka kada je prokopan novi kanal ka moru koji je omogućio velikim teretnim brodovima da se usidre u ovom gradu. Gradsko jezgro je gotovo u potpunosti uništeno kada su ga bombardovali avioni nacističke Nemačke 1940. godine.

Grad su tokom Drugog svetskog rata bombardovali i Saveznici. Ono što je zanimljivo jeste da su gradski oci Roterdama rušenje prihvatili kao priliku da se na izgrade nova i moderna zdanja, umesto da se obnavljaju stara. Od 1950. do 1970. godine je trajala obnova grada. Arhitektura je ostavljala dosta prostora, te je grad bio vetrovit. Tek devedesetih godina 20. veka gradske vlasti su preuzele kontrolu nad arhitektonskim planom i tada su počeli da niču moderni neboderi. Šarmantni grad je najbolje posetiti tokom sunčanog perioda (proleće-leto).

Vredi obići muzej "Boijmans Van Beuningen", Galeriju umetnosti, Novi institut, Muzej fotografije, Muzej pomorskog života, Muzej šahovskih figura, Muzej istorije prirode, Muzej svetske umetnosti, Gradsku kuću, statutu Erazmusa, vetrenjače De Ster, De Leile i De Prinsenmolen, zoološki vrt, botaničku baštu, brojne crkve, plaže, muzičke i kulturne događaje, staro brodogradilište, a mnogo toga možete videti i na posebnoj palačinka turi brodom (razgledajte grad iz kanala - dva i po sata krstarenja uz palačinke, tople napitke i slane grickalice sa bifea u neograničenim količinama).

Glavni aerodrom je Rotterdam The Hague Airport (IATA: RTM)