Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Pula - kultura i morske avanture

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Pula je prelep grad na vrhu poluostrva Istra u Hrvatskoj.

Istorija seže do pre 3000 godina kada su je izgradili Iliri. Rimljani su okupirali grad 177. godine p.n.e, a uništili su ga Ostrogoti posle pada Zapadnog rimskog carstva. Sloveni su na ovo područje došli u 7. veku n.e, ali su mahom živeli u okolini grada koji su nastanjivali mahom Italijani.

Pula je tokom vekova prelazila iz ruku Mletaka i Đenovljana, kao Ilirska provincija ili deo Austrougarske. Grad je krajem 19. i početkom 20. veka bila glavna luka Austrougarske mornarice. Irski pisac Džejms Džojs je živeo u Puli 1904. godine i držao kurs jezika godinu dana austrougarskim oficirima u lokalnoj "Berlitz" školi.

Brioni su čuvena grupa ostrva koje ne treba zaobići pošto je tu Nacionalni park, naselja iz doba Rimljana i Mletačke republike, kao i čuvena Titova rezidencija. Čuveni događaji su Riblji piknik i Filmski festival.

U okolini, ali i skrivene po šumama, nalaze se austrougarska utvrđenja izgrađena pred početak Prvog svetskog rata kada je Pula bila najutvrđeniji grad Evrope. "Punta Christo" je letnji klub i mesto za muzičke festivale, a nalazi se upravo u jednoj od ovih utvrđenja.

Na šest kilometara od centra grada nalazi se Međunarodni aerodrom Pula (PUY) do koga, samo u letnjoj sezoni, lete avioni Er Srbije (Air Serbia) iz Beograda.