Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Pula - istarski biser

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.06.2017

Pula je biser hrvatskog poluostrva Istre. Pre oko 3000 godina su je osnovali Iliri, da bi je Rimljani osvojili 177. godine p.n.e. Padom Zapadnog rimskog carstva opustošena je i Istra pod naletom Ostrogota.

Sloveni su došli na ove prostore tokom 7. veka, ali su mahom živeli izvan grada. U to doba su stanovništvo Pule (Pola na italijanskom, Pulj na slovenačkom) mahom činili Italijani. Grad je tokom srednjeg veka menjao vladare - od Venecijanaca, Đenovljana i Iliriskih provincija pod Francuzima, pa do Austrougara. Pula je bila glavna luka Austro Ugarske mornarice krajem 19. i početkom 20. veka. Između 1918. i 1947. grad je bio deo Italije, a nakon Drugog svetskog rata - Hrvatske.

Većina turista posećuje ovo odredište tokom letnjih meseci (jul, avgust, septembar), a većina turističkih znamenitosti i restorana su zatvorena između oktobra i maja. Jedan od poznatih stanovnika je bio i irski pisac Džejms Džojs koji je živeo ovde sa suprugom Norom 1904. godine. Bio je nastavnik jezika u lokalnoj Berlic školi i podučavao je austrougarske pomorske oficire, a nakon toga se preselio u Trst. Poput Umaga, Pula je zvanično dvojezična - pored hrvatskog, natpisi su i na italijanskom jeziku.

Vredi obići Arenu, 6. najveći rimski amfiteatar koji je opstao. Forum je glavni trg u gradu. Tu su i Muzej arheologije, Zlatna vrata (Trijumfalna kapija iz 1. veka pre nove ere), Dvojna vrata (2-3 vek), Herkulova vrata (1. vek p.n.e.), Pravoslavna crkva sv. Nikole, Kaštel, Mornaričko groblje…

Nezaobilazni su Brioni, grupa ostrva čuvenih po lepoti koja su nacionalni park i odmaralište u jednom. Naselja potiču iz rimskih vremena i bila su deo Mletačke republike. Josip Broz Tito je imao rezidenciju na jednom od ostrva.

Međunarodni aerodrom Pula (IATA: PUY) opslužuje putnike ka više evropskih destinacija.