Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Paramaribo - mali, ali glavni grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Živopisan grad Paramaribo leži na obalama reke Surinam i nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Dva Holanđanina su 1613. godine izgradili malu trgovačku kompaniju pored postojećeg naselja koje će kasnije prerasti u glavni grad. Očaravajuće kolonijalne zgrade uključuju Predsedničku palatu, a iza palate se nalazi Palmentium (Baštu palmi). Katedrala svetog Petra i Pavla se smatra najvećom drvenom građevinom na američkom kontinentu.

Neki od najlepših primera hindu hramova, džamija i sinagoga se takođe nalaze u gradu. Centralna pijaca ima raznovrsno voće i povrće. U gradu živi oko 250.000 ljudi što je nešto više od polovine stanovništva ove južnoameričke države.

Trg nezavisnosti se nalazi u starom centru grada, sa belom Predsedničkom palatom (Dan nezavisnosti se slavi 25. novembra). Većina zgrada je napravljena od drveta, ali ima i primera od crvene opeke, poput zgrade Ministarstva finansija koja je izgrađena 1836. godine.

Tvrđava Zelandija je poznat istorijski spomenik. Izgradili su je francuski kolonisti pre nešto više od 350 godina. Tvrđavu su kasnije usavršavali britanski, a potom i holandski kolonisti, a pod ovim nazivom se pominje od 1667. godine. U 20. veku je ova tvrđava postala muzej, iako ju je koristila vojska u periodu od 1981. do 1992.  godine. Preko puta tvrđave se nalazi (privremeno) sedište Narodne skupštine, pošto je staro zdanje izgorelo u požaru iz 1996. godine.

Međunarodni aerodrom Johan Adolf Pengel je poznat još kao Paramaribo-Zanderij međunarodni aerodrom (IATA: PBM)