Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Palma de Majorka - centar Baleara

Magazin / Destinacije
Objavljeno 05.08.2015

Palma de Majorka je jedini pravi grad Majorke i glavni grad Balearskih ostrva kod istočne španske obale, sa više od 400.000 stanovnika.

Polovina stanovništva Majorke živi u Palmi. Naziv potiče još iz vremena rimskih naseobina na području današnjeg grada, a pretpostavlja se da prva naselja potiču još iz bronzanog doba. U ranom srednjem veku je pao u ruke Arabljana koji su nadenuli ime Madina Mayurqa. Đaume I od Aragona je 1229. godine osvojio grad koji je potom postao važna trgovačka stanica.

Palmu su zadesila teška vremena u 16. veku usled pada prometa zbog napada turskih i berberskih pirata, kao i zbog kuge. Filip V je u 18. veku proglasio Palmu za glavni grad Balearskih ostrva. Karlos III je ugovorio slobodnu trgovinu sa Indijama što je dovelo do finansijskog preokreta u Palmi.

Grad je postao turističko odredište sredinom 20. veka i od tada broj turista postepeno raste. Prometan trgovinski i kulturni centar Majorke glavni je grad nezavisnog španskog regiona Balearskih ostrva.

Atrakcije

Letnja sezona traje od novembra do aprila, a temperature se kreću u proseku od 20 do 28 stepena Celzijusovih (uveče je ponekad potrebna i jakna). Savremeni lanci hotela, jarke prodavnice, ali i drevna arhitektura Starog grada, sve se to može naći u Palmi.

Posetite zamak Belver, izgrađen na ruševinama islamskog. U njemu se nalazi muzej sa arheološkim artefaktima i klasičnim skulpturama, a pruža i izuzetan pogled na zaliv. Jedan od najautentičnijih zamaka Španije je izgrađen u 14. veku na uzvišici koja gleda na grad i zaliv Palma. Jedinstveni kružni zamak ima tri velike kule, centralno dvorište, šetalište oko rova i dr.

"Pueblo Espanol" je arhitektonski muzej u vidu malog sela sa glavnim klasičnim španskim arhitektonskim delima. Ovde tokom nedelje rade brojne zanatske i umetničke radnje, kao i restorani i barovi u krugu muzeja.

"Paseo Maritimo Plama" je idealan za noćni život. Ova oblast uz luku, gde su jahte i brodovi usidreni, ima brojne diskoteke, barove i pabove podno osvetljene katedrale. Istorijski centar uključuje katedralu (Catedral de Mallorca), Arapsko kupatilo (Banys Arabs), Muzej španske savremene umetnosti (Museo de Arte Espanol Contemporaneo)...