Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Nanđing - nekadašnja kineska prestonica

Magazin / Destinacije
Objavljeno 26.10.2015

Grad sa veoma bogatom istorijom, Nanđing, u nekoliko navrata bio je prestonica Kine, a i danas je veoma posećen i zanimljiv za strane i domaće turiste.

Iako Peking i Šangaj dominiraju, Nanđing ili Nanking predstavlja jednu od Četiri velike antičke prestonice Kine. U ovom gradu nalazi se mauzolej rodonačelnika dinastije Ming, Džua Juena Džanga, poznatijeg kao cara Hung-vua.

Posle pobede nad Mongolima 1368. godine, Džu je Nanđing proglasio prestonicom zbog njegove veličine i izuzetno pogodnog položaja za trgovinsku razmenu. Nanđing je tokom burne istorije Kine i nekoliko puta pre toga poneo istu titulu, ali je upravo Ču učvrstio njegov status za vreme prve 53 godine vladavine dinastije Ming.

Kao što je bio običaj u to vreme, Džu je podigao impresivni mauzolej sa velikim brojem paviljona i palata koje su odražavale bogatstvo i stabilnost carstva. Izgradnja je trajala 30 godina, tokom koje je Džu umro. Sahranjen je 1398. godine.

Bogata kolekcija

Mauzolej sadrži bogatu skulptoralnu dekoraciju, obilje ukrašenih stubova, kapija i gargojli. Krovovi su obojeni vibrantnom crvenom, plavom i zlatnom bojom, dok su tavanice građevina izvanredno oslikane.

U muzeju mauzoleja mogu se videti predivni lični i zajednički predmeti poput drvenih češljeva, šnala za kosu, noževa i čajnika od porcelana.

Uprkos tome što Džuova grobnica još uvek nije iskopana, kineski naučnici smatraju da se sastoji od podzemnog lavirinta čiji su koridori ispunjeni blagom.

Sa namerom da dodatno zaštiti Nanđing, Džu je gradu podario i veliki zid, koji se sastoji od krečnjaka i maltera od pirinčanog brašna. Ova kombinacija pokazala se izuzetno efikasnom, s obzirom na to da i nakon šest vekova većina cigala i dalje stoji na istom mestu.

Južno od centra nalazi se kapija Džonghva, najveća od originalnih 13 kapija. U pitanju je veliki kompleks koji se sastoji od zidina, rampi i dvorišta. U podnožju zidina nalazi se 13 niša u koje je moglo da se sakrije oko 3.000 vojnika u slučaju napada grada. Oni bi tiho čekali u mraku dok se neprijatelj ne približi kompleksu. Kapije bi zatim bile zatvorene, a uljezi zarobljeni u unutrašnjem dvorištu, gde bi ih vojnici Nanđinga napali.

Istorija

Peking je postao prestonica 1421., a Nanđing je ponovo povratio taj status tek 1912. godine, kada je palo poslednje carstvo a na scenu stupio revolucionar Sun Jat Sen, koji je postao prvi predsednik Kine. Nakon osnivanja republike u Kini je nastupio veoma turbulentan period – Peking opet postaje prestonica, a 1927. Čang Kaj Šek opet titulu vraća Nanđingu.

Da bi naglasio prestiž Nanđinga, Čang je Sunu, koji je umro 1925. godine, posvetio mauzolej. Ova znamenitost, udaljena 10 minuta pešice od mauzoleja Džua Juena Džanga, danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija.

Nakon prolaska kroz vekove istorije, svaki turista na kraju ima utisak da zatvara pun krug – ovde u miru počivaju prvi i poslednji čovek koji su Nanđingu podarili izuzetan značaj. (BBC / B92)