Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Nagoja - Dom samuraja i nindži

Magazin / Destinacije
Objavljeno 03.03.2015

Nagoja je najveći i glavni grad Aiči prefekture u Čubu regionu Honšua, a četvrti je grad po veličini u Japanu (odmah nakon Tokija, Jokohame i Osake).

Ovaj grad je jedan od najvećih privrednih centara – dom je proizvodnim gigantima kao što su Tojota, Honda, Micubiši...

Upravo u ovom regionu se i razvila kultura samuraja i nindži. Osim domaće industrije, ovde su odlične uslove za rad našle i brojne svetske kompanije. Tako, mnogi delovi za Boing 787 i 777 potiču upravo odavde.

Ova moderna metropola naziv duguje starom zdanju Nagono koje je izgrađeno u 12. veku. Ova vila je napredovala tokom 200 godina i za to vreme je izgovor kineskih simbola Nagono prešlo u japanski Nagoja.

Ovaj grad su proslavile tri osobe: Oda Nobunaga, Tojotomi Hidejoši i Tokugava Lejasu koji su težili ujedinjenju Japana pod jednom vladom – Tokugava je to konačno i uspeo 1603. godine posle pobede u boju kod Sekigahare što je označilo početak vladavine Tokugava šogunata za narednih 250 godina.

Tokugava je ubrzo naredio i izgradnju Nagoja zamka za svog sina, a u njegovu okolinu je preseljeno stanovnštvo obližnjeg Kijosa. Otvaranjem Japana prema svetu tokom Meiđi ere, Nagoja je naglo industrijalizovana i uspostavila je transportne veze sa ostatkom zemlje.

U prvoj polovini 20. veka, na ovim prostorima je došlo do nicanja brojnih fabrika. Suzuki, Yamaha, Olympus Optical su samo neka od zvučnih imena industrije čije se poslovanje vezuje za Nagoju.

Klima varira u gradu – najniže temperature su u januaru (i do 4 stepena Celzijusovih), a najviše u avgustu (i do 35 stepena Celzijusovih).

Posetite lučki akvarijum, Tojotin Komemorativni muzej industrije i tehnologije, gradski muzej umetnosti, zamak, Atsuta svetilište, Tojotin muzej automobila, „noh“ pozorište, turnir u sumo rvanju, Samit svetskog maskenbala i još mnogo toga drugog.

Chūbu Centrair International Airport (IATA: NGO) glavni je međunarodni aerodrom. Nalazi se na veštačkom ostrvu, a udaljen je oko 35 km od centra grada. Nagoja ima i drugi veći aerodrom - Nagoyxa Airfield (IATA: NKM) koji služi za domaće letove.