Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Montreal - najživopisniji grad Severne Amerike

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Montreal je drugi najveći grad u Kanadi i ulazna tačka u provinciju Kvebek. Grad krasi istorijsko bogatstvo i reputacija najživopisnijeg grada Severne Amerike.

Montreal je sa više od šest miliona stanovnika drugi najveći grad po broju govornika francuskog kao maternjeg jezika na svetu, odmah posle Pariza.

Istorijski gledano, ostrvo na reci Sen Loren (St. Lawrence) je bila važna navigacijska tačka, ali i strateška lokacija od dolaska Evropljana. Na mestu sadašnjeg Montreala se nalazio irokeski grad (Hochelaga) kada je u njega 1535. godine prvi put došao evropski istraživač Žak Kartje (Jacques Cartier).

Više od jednog  veka kasnije, 1642. godine, osnovan je mali grad Vil Mari (danas opština) koji je postao centar trgovine krznom. Pošto su ga osvojili Englezi 1762. godine, Montreal je do 1970. godine bio najvažniji kanadski grad, a jedno vreme i glavni grad provincije (četrdesetih godina 19. veka). Grad je procvetao u vreme prohibicije u SAD (1920-1930). Zvanični jezik je francuski.

Grad ima četiri različita godišnja doba, a klima je generalno vlažna. Leta su topla, a povremeno i vrela, sa dosta vlage, dok su proleća i jeseni blage, a zime veoma hladne i snegovite. Godišnje, grad ima oko 2000 sunčanih sati.

Vredi posetiti (između ostalog) Stari Montreal sa muzejima i istorijskim zgradama još iz 17. veka, zatim Le Plato sa tipičnim ulicama stambenih četvrti i Park Žan Drapo u kojem se nalazi Svetski sajam iz 1967. godine, a koji je danas zelena površina za koncerte na otvorenom.

Posle nekoliko kilometara metroom stiže se do Ošlaga Mezonev (Hochelaga-Maisonneuve), a tu se nalaze Olimpijski stadion, Botanička bašta i Biosfera. Grad je domaćin festivala komedije "Just For Laughs", Međunarodnog džez festivala, Svetskog filmskog festivala i dr.

Međunarodni aerodrom Montréal–Pierre Elliott Trudeau International Airport (IATA: YUL) nalazi se na 20 km od centra grada.