Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Monte Karlo - naselje Julija Cezara

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Monte Karlo je poznato odmaralište u gradu-državi Monako.

Obavezno posetite priobalnu aveniju Sveti Martin sa prelepim baštama na liticama. Istočni deo četvrti nudi pristup jedinoj javnoj plaži Monaka. Nastanak naselja se vezuje za 1866. godinu, mada se ovdašnja luka pominje još od 43. godine p.n.e. kada je Julije Cezar poslao flotu da napravi zasedu Pompeju.

U 12. veku su Đenovljani preuzeli kontrolu nad ovom oblašću. Vladajuća porodica Monaka (Grimaldi) je skoro bankrotirala 1850. godine, što je bio podstrek da se krene putem ostalih evropskih gradova koji su otvorili kockarnice na svojoj teritoriji (1856. godine su dodelili dozvolu za izgradnju kazina i spa kompleksa).

Prvi kazino je otvoren u La Kondamine 1862. godine, ali nije doneo mnogo uspeha. Tek postavljanjem železnice 1868. godine u kazinu je počela da raste poseta. Uopšteno govoreći, ova četvrt se gradila na provodu imućnih ljudi, a to čini i sada, te se može reći da je ova destinacija samo za odabrane.

Avionom do Monte Karla može da se dođe preko aerodroma Nice Côte-d'Azur International (NCE), francuske vazdušne luke udaljene oko 40 km od ovog odmarališta. Postoji redovna autobuska linija do Monte Karla, ali i taksi prevoz (koji nije preporučljiv!).