Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Majami - Američka rivijera

Magazin / Destinacije
Objavljeno 16.07.2015

Jedna od glavnih destinacija u SAD je Majami, grad koji se nalazi na Floridi, koga zovu Američka rivijera.

Iako nije najveći grad na Floridi, najveće je metropolitansko područje u jugoistočnom delu SAD sa oko pet miliona stanovnika. U užem delu grada živi oko 400.000 ljudi.

Grad je smešten na močvarnom području Everglejds na zapadu i u zalivu Biskejn na istoku. Na najvećem ostrvu su smešteni Majami Bič i Saut Bič. Blaga tropska klima vlada tokom cele godine, a jedino je kišovito tokom juna.

Zanimljivo je da ima najviše Kubanaca, pa Afroamerikanaca, Nikaragvanaca i Haićana, pa je Majami prvi na planeti po postotku stanovništva koje nije rođeno u zemlji u kojoj se grad nalazi (59%). Zato su i u zvaničnoj upotrebi tri jezika: engleski, španski i haićanski.

Raj za turiste

Jedan od najvažnijih finansijskih centara u SAD, oslanja se u znatnoj meri na turizam. Zbog dolaska turista iz celog sveta, deo šireg područja grada je potpuno posvećen noćnom provodu (Majami Bič).

Grad je središte latinoameričke televizijske i filmske industrije. Poznat je po mnogim TV serijama i filmovima, ali i po bogatoj i raznovrsnoj muzičkoj kulturi. Ovde su se odomaćili mnogi karipski i latinoamerički plesovi i muzički pravci, a klubovi su pod jakim uticajem disko, elektro i hip hop muzike.

Desetine muzeja, brojni parkovi, prelepe plaže i naravno, moćni hoteli, turističke atrakcije, festivali - aktuelni su tokom cele godine, a za turiste poseban izazov je odlazak u Malu Havanu (Little Havana) zbog posete restoranima koji neguju tradicionalnu kubansku kuhinju.

Najbolje je posetiti Majami od novembra do aprila jer je tad toplije.

Iako je grad bankrotirao 2001. godine, Aerodrom u Majamiju jedan je od najprometnijih na planeti sa više od 35 miliona putnika godišnje. Majami je i važna luka i polazna tačka velikog broja karipskih krstarenja.