Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Krf - grčko ostrvo, turistička Meka

Magazin / Destinacije
Objavljeno 30.07.2015

Krf (znan i kao Kerkira) je najsevernije od Jonskih ostrva u Grčkoj, istočno od Italije i jugozapadno od Albanije, a tokom istorije je menjalo brojne vladare (Venećane, Francuze, Britance….).

Grad Krf je najveće naselje istoimenog ostrva. U okviru njega funkcionišu aerodrom (IATA: CFU) i luka sa feribotima i brodovima za duga krstarenja, te je Krf avionom i brodom lako dostupan. Ovaj mali i prijatan grad ume da se pobrine za turiste.

Sever ostrva je planinski. Priobalne zone su dobro razvijene i imaju šljunkovite plaže. Jug ostrva je manje širok (nekoliko kilometara pravac zapad-istok), ali zato ima mahom peskovitije plaže. Takođe, ovde je mirnije i atmosfera je autentičnija, pogotovo južno od Mesongija na istočnoj obali, odnosno Alonikija na zapadnoj obali.

Benitses je staro i tradicionalno ribarsko selo, na 12 km od grada Krfa, koje vodi do smaragdne doline. Izvorske vode sa planina Agi Deka i Stavros se spajaju u dve manje reke. Blaga klima i prirodne lepote privlače turiste još s početka prošlog veka.

Grožđe, masline, Uskrs, nimfe...

Topla mediteranska klima znači da su leta na Krfu topla i relativno suva, sa vedrim plavim nebom. Sezonski povetarci često osvežavaju ovaj krajolik, a stvaraju i idealne uslove za surfovanje. Kiša retko pada tokom leta.

Planinske oblasti su znatno hladnije, mada je i zima ovde blaga. Kiša mahom pada od novembra do marta, a u proseku ima 3000 sunčanih sati godišnje (oko 8,5 sati sunca dnevno). Proleće je upečatljivo sa svojom raznobojnom vegetacijom, a proslava Uskrsa ovde je doživljaj svoje vrste.

Jesen, naravno, nosi miris grožđa koje se bere, dok se božićni i novogodišnji praznici slave uz himne i pesme. Vredi posetiti Staru Peritiju, najstarije selo, koje se nalazi pod zaštitom kao kulturna i prirodna baština. Samo selo se nalazi na 408 metara nadmorske visine, u podnožju planine Pantokrator.

Bivše piratsko utočište ima oko 130 kuća i osam crkava, u različitom stanju očuvanosti. Kako masline ne mogu dobro da rastu na ovoj visini, predeo je ispunjen stablima hrasta, trešnje i ostalim voćem (naravno i grožđem).

Pošto sletite na Krf avionom, posetite i stari grad Krf sa mnogobrojnim istorijskim zdanjima i crkvama: stari grad (Esplanade), staru tvrđavu (Paleo Frourio), palata Svetog Mihajla i svetog Đorđa (Palaia Anaktora) i dr.

Nimfe su veliko selo sa dosta vode, zelenila i legenda, na nadmorskoj visini od 200 metara. Po kazivanju, nimfe su se kupale u okolnim vodopadima.

Obiđite i selo Kinopiastes, sa starim vilama iz perioda 17-19 vek, mermernom crkvom, manastirom iz 17. veka i muzejom. Selo Lakones pruža neverovatan pogled na zaliv Paleokastritsa.

Krf nudi mnoštvo mogućnosti, ali se posebno ističe Roda - bivše selo koje je sada gotovo u celosti postalo odmaralište. Svakako ne treba zaobići Ahileon, palatu Elizabet Bavarske, austrijske carice, znane i kao Sisi.

Avio karte za Krf najpovoljnije su preko našeg sajta, a mogu da se rezervišu i na 011 310 89 99 (svakog dana od 8 do 21 čas). Aranžmane ili hotelski smeštaj možete rezervisati preko 011 310 89 50 ili na aranzmani@intertravel.rs.