Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Korunja - Rio u malom

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Korunja ili La Korunja nalazi se na severozapadu Španije, na obalama Atlantika, u Galiciji.

Neki precenjuju Korunju dajući joj status "Rija u malom". Ipak ovaj grad često biva pogođen lošim vremenskim prilikama koje neće prijati baš svim posetiocima.

To, međutim, ne znači da bi je trebalo zaobilaziti, jer ima neke od najlepših urbanih plaža u Španiji, a njen boemski šik opravdava dugo putovanje.

Ovde je rođen brend Zara i jedinstvena kultura obilaska barova. Takođe, tu je i izvrsno suvo belo vino iz lokalnog Albarinjo vinograda. Ako odlučite da posetite Korunju, preporučuje se renovirani Hotel Lois koji nudi prenoćište u majušnim belim sobama na svega nekoliko minuta od starog grada i plaže Riazor. Restoran koji se nalazi u prizemlju služi tradicionalnu galicijsku ribu i meso, a tu je i bar sa odličnim vinima.

Ako biste više želeli da istražujete različite specijalitete karakteristične za ovaj kraj, dajte se u potragu za tapas barovima od kojih je možda i najzanimljiviji Abica. Tu možete isprobati sveže morske plodove sa krompirima, tunu, i odličan pesto od sušenog paradajza. Preporučujemo i grilovanu hobotnicu sa piperadom (kuvane paprike) u Alma Negri, koja je 2013. godine osvojila prvo mesto u takmičenju najboljih tapas barova Korunje.

Kada poželite da prošetate posle odlične hrane i pića, posetite Domus Casa Del Hombre, interaktivni muzej posvećen ljudskom telu u neobičnoj zgradi u obliku jedra koja gleda na Rijazor zaliv. Dizajnirao ju je japanski arhitekta Arata Isozaki koji je takođe i idejni tvorac Olimpijskog stadiona u Barseloni. Vredi ga posetiti i samo zbog zgrade, ali će ga oduševiti i njegova unutrašnjost – tu možete pogledati više od 200 interaktivnih izložbi o ljudskom telu.

Više od 60 krstarenja brodom ostvari se u Korunji svake godine. Dve glavne plaže su Orzan i Rijazor i nalaze se u srcu grada. Idealne su za surfere tokom većeg dela godine.

Na sedam kilometara od centra grada nalazi se Aerodrom Korunja (LCG) koji ima godišnji promet od oko milion putnika. (Guardian)