Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kišinjev - sovjetski blokovi, industrija i vino

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Kišinjev je glavni grad Moldavije i u njemu živi više od 800 hiljada ljudi.

Kišinjev je dobrostojeći u odnosu na ostatak ne tako bogate zemlje, ali i u samom Kišinjevu ćete videti razlike u primanjima, prevashodno u arhitekturi: nasuprot sovjetskim blokovima sivih betonskih zgrada stoje moderni neboderi od čelika i stakla.

Grad se nalazi pored Bika, pritoke Dnjestra. U Kišinjevu vlada vlažna kontinentalna klima koju odlikuju suva i vrela leta, kao i hladne i vetrovite zime. Temperatura tokom zime padne često ispod 0 stepeni Celzijusovih, a leti ponekad može da dosegne i 40. podeok Celzijusove skale (uglavnom u gradskom centru). Proleće i jesen variraju sa temperaturama od 16 do 24 stepena Celzijusovih.

Znamenitosti: Centralni park (ima Trijumfalnu kapiju, cvetnu pijacu i katedralu), spomenik Stefanu III Moldavskom (u 15. veku se odupreo turskoj invaziji), Dolina ruža (devet hektara parka sa tri jezera), Botanički park, Vojni muzej, Puškinov muzej, Memorijalni park (u čast sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu) itd. Obiđite i Pozorište opere i baleta, "Mihai Eminescu" pozorište, Nacionalnu filharmoniju i sl. Turisti ne zaobilaze vinarije u Kišinjevu.

Najveći međunarodni aerodrom u državi nalazi se na 13 km jugoistočno od centra Kišinjeva. Aerodrom Chișinău International Airport (KIV) je baza nacionalne avio kompanije Air Moldova. Godišnje aerodrom usluži više od milion i trista hiljada putnika.