Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Jesenji citybreak: Bukurešt

Magazin / Destinacije
Objavljeno 18.09.2017

Evo nekih od razloga zašto je rumunski glavni grad nezaobilazna city break destinacija...

Najteže građevine na svetu...
Spremite se za obilazak Palate skupštine, ogromnog betonskog spomenika moći komunističke ere, nastale 1980. godine pod Čausekom. Po veličini administrativnog kompleksa se samo Pentagon nalazi ispred nje, a obilazak ukrašenih 1000 prostorija će vas oduševiti.
 
Pariz istoka...
Prozvan tako u ranom 20. veku usled stila secesije koji prevladava u veličanstvenim opštinskim građevinama, koje su mahom dizajnirali Francuzi. Grandioznost koja bledi u međuvremenu se pomešala sa pragmatičnim graditeljstvom iz decenija komunističke vladavine. Ako ništa drugo, i dalje Bukurešt ima Trijumfalnu kapiju.
 
Carturesti Carusel knjižara...
Nalazi se u srcu Starog grada (Lipscani) i jedna je od najlepših prodavnica koje ćete videti. Veliki izbor knjiga i neobični predmeti nižu se uz zidove prostrane galerije. Možete pogledati i široku kolekciju vinila u podrumu, ali i popiti najskuplju kafu u Bukureštu na poslednjem spratu.
 
Caru' cu Bere
Obavezno obiđite gradsku pivnicu (Caru' cu Bere) u Starom gradu, koja je najpoznatija zbog izvanredno oslikanog plafona. Ugođaj upotpunjuju tradicionalni kostimi i muzika uživo - prava turistička klopka. Svakako je poznat i po jelu koje je popularno i kod nas - sarmi.
 
Parkovi
Veliki broj diplomaca umetničkih škola je doprineo da niknu mnoga hipsterska mesta, a ako više volite da ste na otvorenom, posetite uređene parkove koji su pravo utočište tokom vrelih letnjih meseci... ili možda i muzej na otvorenom sa starim farmerskim građevinama, uključujući i vetrenjače.
 
Drakula
Lov na Drakulu! Vlad Tepeš, princ iz 15. veka, uživa popularnost kao branitelj V(a)lahije, a možete lako stići do Snagova, 40 km severno od Bukurešta, gde je navodno sahranjen u manastiru na jezerskom ostrvu.
 
Izlet
Dnevni izlet u Sinaju podno Bucegi planina. Za 90 minuta vozom ste tu i uživanje može da počne u živopisnim pogledima na prirodne lepote predela (možete do njih stići žičarom), ali i Peleš zamak, letnjikovac rumunskih kraljeva.
 
Crkve
Nominalno barem, oko 85% Rumuna su pravoslavni hrišćani, pa prelepo ukrašenih crkava ne manjka. Stavropoleos u Starom gradu se posebno ističe, dok u Sveti apostoli možete uživati u freskama i ikonopisu koji su izvanredni.