Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Hong Kong - filmovi i stvaran život

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Hong Kong (u slobodnom prevodu: mirisna luka) je posebna administrativna oblast Narodne Republike Kine. Prve ljudske naseobine na ovom prostoru su stare više od 30.000 godina, a grad je prvi put postao deo Kine za vreme dinastije Ćing.

Posle Prvog opijumskog rata, Hong Kong je pripao Britancima 1841. godine i bio pod njihovom vlašću sve do 1997. godine. Ovaj grad ima više lica - kantonalno kinesko i kolonijalno britansko. Danas je ovo mesto jedno od glavnih turističkih destinacija i važno čvorište Istočne Azije. Grad-država se naglo razvio u periodu od 50-ih do 90-ih godina 20. veka, postavši tako prvi od "Četiri azijska tigra". Usled britanskog uticaja, Hong Kong je poznat i kao "Biser Orijenta". Naziv Hong Konga potiče od istoimenog ostrva koje se nalazi u fokusu turista - luka Viktorija je ogledalo za paradu zgrada koje paraju horizont.

Iz Centrale vodi Lift sve do Žičara (Peak Tram). Lift prolazi kroz čuvenu četvrt Soho i vodi do stambene četvrti "Mid-Levels" (nalazi se na pola puta između doline i planine). "Vrh" je najviša tačka ostrva i na njoj se sastaju strane diplomate i tajkuni. Južna strana ostrva se razvila u izuzetnu stambenu zonu sa velikim kućama i skupim apartmanima koji gledaju na Južnokinesko more.

Hong Kong ima suptropsku klimu, ali su zime sveže zbog morskih vetrova. Leto (jun-septembar) je dugo, vlažno i vrelo, sa temperaturama koje prelaze 32. podeok Celzijusove skale i ne padaju ispod 25. podeoka, te tajfuni nisu retkost.  Zime su mahom blage, sa temperaturama od 18 do 22 stepena Celzijusovih (noću temperatura spadne ispod 10 stepeni Celzijusovih). Grad je najbolje posetiti između oktobra i decembra, kada ima najmanje padavina i najmanje su šanse da se pojave tajfuni.

Kineska nova godina (Prolećni festival) je značajan događaj usled količine vatrometa, lavljih igrača i parada. U to vreme, tri dana zaredom, prodavnice su zatvorene. Poznati događaji uključuju i Festival umetnosti, Festival književnosti (na engleskom jeziku) i, naravno, Međunarodni filmski festival. Brojni filmovi, pogotovo holivudski i britanski, ovekovečili su ovaj čudesan grad.

Grad je dom za više od sedam miliona stanovnika i ima sopstveni međunarodni aerodrom (IATA: HKG).