Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Helsinki - ponos Baltika

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.12.2014

Helsinki ('Ćerka Baltika') je osnovan 1550. godine (u okviru Švedske), a glavni grad Finske je postao 1812. godine (u okviru Rusije; dotadašnji glavni grad bio je Turku) kada je obnovljen pod carskim nadzorom.

U ovom skandinavskom gradu sa okolinom živi više od milion ljudi.

Kao jedan od najsevernijih glavnih gradova, Helsinki odlikuju duge zime (od novembra do marta) koje su mračne i ledene - prosečna temperatura iznosi -5 stepeni Celzijusovih, ali vetar doprinosi osećaju daleko veće hladnoće. Leta su prijatna - ali kratka - od juna do kraja avgusta. Najviše temperature se kreću oko 25 stepeni Celzijusovih. Tokom leta mrak skoro i da ne pada (jun-jul).

Znamenitosti grada možemo klasično podeliti na religijska zdanja (crkve) i muzeje. Obližnju "Suomenlinna" tvrđavu su izgradili Šveđani sredinom 18. veka kako bi zaštitili istočno krilo (nalazi se na Uneskovoj listi Svetskih baština).

Vredi posetiti brojna druga ostrva arhipelaga i lokalne znamenitosti poput Seurasaari muzeja na otvorenom, Zoološki vrt, Esplanadi park, Centralni park itd. Ne bi trebalo zaobići Crkvu u kamenu, Luteransku katedralu, Uspenski katedralu itd. Naravno, ne zaboravimo i muzeje: Gradski muzej, Muzej dizajna, Ateneum muzej umetnosti, Narodni muzej, Muzej kultura, Vojni muzej itd. Grad je bio domaćin Olimpijskih igara 1952. godine, te se u njemu nalaze Olimpijska kula i Olimpijski stadion.

Glavni finski aerodrom je Helsinki Airport (IATA: HEL) koji se nalazi na 17 kilometara od centra grada. Aerodrom je baza kompanija Finnair, Flybe Nordic, Nordic Global Airlines i Norwegian Air Shuffle.