Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Guangdžou - jedinstveni stil i liberalne ideje

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Guangdžou (Guangzhou, odnosno Kanton) je glavni grad provincije Guangdung i treći je po veličini grad u Narodnoj Republici Kini.

Grad ima 12 miliona stanovnika i međunarodni aerodrom (IATA: CAN). Počeci grada datiraju iz 214. godine pre nove ere, a još tada je bio centar trgovine i kulture. Rana izloženost spoljnjem svetu je dovela do toga da je ovaj grad poprimio jedinstven stil života, liberalne ideje, karakterističnu kuhinju i ogromno bogatstvo, te nije čudo što je Guangdžou kolevka brojnim revolucijama i reformama koje su menjale istoriju Kine. U njemu se nalaze najstariji hramovi, park star više od 1000 godina i carska grobnica.

Ono po čemu je Guangdžou poznat su prodavnice, ogromni tržni centri, čajevi, biljke, ukrasi, satovi, elektronski uređaji i igračke. Vredi obići rezidenciju "Xiguan", "Chen Clan" akademiju, "Sun Yat-Sen" memorijalni spomenik, Kulu Kantona i još mnoga druga mesta.

Posebno iskustvo je noćno krstarenje Bisernom rekom. Pored Kineske nove godine, Festivala zmajevog čamca i Srednjojesenjeg festivala, tu je i lokalni Sajam Kantona (Sajam kineskih dobara za uvoz i izvoz) koji se održava dva puta godišnje od 1957. godine i najveći je sajam trgovine u Kini. Grad je, inače, prepun parkova i spomenika koje kao znamenitosti prevazilaze granice lokalnog.