Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Dobrodošli u Baku

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Baku je najveći grad na Kavkazu i glavni grad Azerbejdžana. Grad se nalazi na obali Kaspijskog mora, na južnom vrhu poluostrva Absheron.

Grad se sastoji od tri dela: stari grad, sovjetski deo i savremeni deo. Po podacima iz januara 2012. godine, u gradu živi više od dva miliona ljudi.

Zanimljivost prosečne temperatura grada je u tome što se u decimalu poklapa sa prosečnom temperaturom kopnene mase na Zemlji (14,2 stepena). Leta su vrela i vlažna, a zime su sveže, vlažne i vetrovite. Blizina mora svakako doprinosi pogodnoj klimi ovog grada.

Stari grad se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine. Palata Širvanšah je srednjovekovno zdanje koje vredi posetiti. Takođe, ne treba propustiti posetu i Devičanskoj kuli.

Na poluostrvu Absheron se nalaze Atashgah vatreni hram, Janardag (gora koja gori već hiljadu godina usled gasova koji izbijaju iz zemlje), Kala (muzej) i dr.

Znamenitosti grada su Azeri nacionalni muzej nošnji, Tagijev muzej istorije, Baku bulevar, Nizami trg, Dendro park, Naftne stene, obilasci brodom, Pantomina pozorište, Akvapark i dr.