Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Deset zanimljivosti o Rio de Žaneiru

Magazin / Destinacije
Objavljeno 17.03.2016

O Rio de Žaneiru se skoro sve zna. Jedan je od najuzbudljivijih gradova na planeti. Ali, ipak ćemo ovoga puta otkriti nešto što možda i niste znali...

1. Rio de Žaneiro je ranije bio prestonica Portugala. Godine 1808. je privremeno bio glavni grad ove države, a time je bio i jedina evropska prestonica izvan Evrope.

2. Čuvena statua Isusa Hrista u Rio de Žaneiru je najveća statua na svetu urađena u "art deko" stilu.

3. Dužina svih plaža u Riju iznosi 50 kilometara.

4. Ovaj grad je jedna od najpopularnijih destinacija za planinarenje. Planina Šećerna glava (Sugar Loaf), čiji vrh se nalazi na 501 metar nadmorske visine, izuzetno je popularna među planinarima.

5.Carioca je naziv za žitelje Rio de Žaneira, a ova reč u prevodu znači "bela kuća". Ranije se upotrebljavala da označi kuće portugalskih naseljenika.

6. U prevodu, naziv Rio de Žaneiro znači Januarska reka ili Reka januara, zato što su portugalski mornari 1. januara 1500. godine stigli do Guanabara zaliva u Riju, za koji su najpre pogrešno pomislili da je reka.

7. Čuveni stadion "Marakana" drži rekord po broju posetilaca fudbalske utakmice! Finale Svetskog kupa između Brazila i Urugvaja 1950. godine gledalo je 200.000 ljudi.

8. Rio je turistički najposećeniji grad u Brazilu i Južnoj Americi.

9. Bosa nova je žanr brazilske muzike, "rođene" upravo u Rio de Žaneiru. Reč je o "miksu" sambe i džeza, a ovaj žanr postao je popularan zahvaljujući kompozitoru, tekstopiscu i pevaču Tomu Žobimu, kompozitoru

10. U Riju će se u avgustu održati Olimpijske igre, i to će biti prvi put da je jedan južnoamerički grad domaćin ovom sportskom događaju. (mondo.rs)