Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Bratislava - lepotica na obali Dunava

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.12.2014

Do 1919. godine je Bratislava bila poznata pod nazivom Prešporok, a danas u glavnom gradu Slovačke živi više od 400 hiljada ljudi.

Prijatno srednjevekovno jezgro grada krase krivudave i uske ulice, zamak na brdu uz Dunav i brojna istorijska zdanja i crkve. Stari grad je skocentrisan oko dva trga: Glavni i Hvijezdoslavov.

Obod centra grada čine stambene zgrade iz komunističke ere (Petrzalka) koje su najveći kompleks tog tipa u Centralnoj Evropi. Za vreme Kraljevine Ugarske, Bratislava je bila glavni grad (1536-1784), mesto krunisanja (1563-1830) i sedište zakonodavne vlasti (1536-1848). Bratislava je postala glavni grad Čehoslovačke 1960. godine, a nezavisne Slovačke - 1993. godine.

Vredi obići Katedralu svetog Martina (nalazi se podno zamka Bratislave. Gotska katedrala je bila korišćena kao mesto krunisanja ugarskih kraljeva.

Zdanje iz 13. veka je obnovljeno u 19. veku), zamak Bratislave, SNP most (na njemu se nalazi restoran u obliku letećeg tanjira na čijem vrhu se nalazi platforma za posmatranje grada), spomenik Slavin (posvećen sovjetskim borcima koji su učestvovali u oslobađanju Bratislave u Drugom svetskom ratu), Devin zamak (nalazi se na ušću Morave i Dunava), Eurovea (tržni centar sa travnatim šetalištem uz Dunav), Crkvu svete Klare, Crkvu Spasitelja, Crkvu Blagovesti, Maksimilijanovu palatu, Staru gradsku većnicu, Crkvu svete Elizabet, gimnaziju "Grosslingova", Akademiju Istropolitana, Slovačko narodno pozorište, Mihajlovu kapiju, Farmaceutski muzej, Slovačku nacionalnu galeriju itd.

U Bratislavi se nalazi i svetski poznat Slovački filharmonijski orkestar.

Aerodrom kod Bratislave (IATA: BTS) je najveći slovački aerodrom koji se nalazi na 10 km od centra grada. Ova vazdušna luka baza je nekoliko slovačkih avio kompanija.