Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Boston - grad studenata i morske hrane

Magazin / Destinacije
Objavljeno 06.08.2015

Najveći grad Nove Engleske, glavni grad američke države Masačusets ima oko 4,4 miliona stanovnika.

Grad je osnovan 1630. godine na poluostrvu Šomut, a do danas je postao jedan od najvažnijih američkih saobraćajnih centara sa svojom lukom na Atlantskom okeanu. Grad je poznat po prvom američkom koledžu (Harvard - osnovan 1636. godine) i kao prvi američki grad sa podzemnim metroom.

Godišnje Boston poseti više od 16 miliona turista. Pošto ima jedan od najviših standarda života u SAD, ujedno je i jedan od najskupljih američkih gradova za život, ali i za turiste.

Gusto naseljen grad je na nadmorskoj visini od oko šest metara, a najviša tačka je Belevju, brdo od 101 metra. Boston ima petnaestak predgrađa.

Najviša zgrada Henkok nalazi se u centru, u Finansijskom distriktu. Boston Komon, koji je nalazi na pola puta između Finansijskog distrikta i Bikon Hila, najstariji je park u SAD. Popularno šetalište Esplanada nalazi se duž reke Čarls, dok je na drugoj obali grad Kembridž u kome su smešteni univerziteti Harvard i MIT. Grad ima i nekoliko velikih peščanih plaža na obali Atlantika.

U Bostonu se nalazi i srpska pravoslavna crkva Sveti Sava.

Boston je poznat po velikom broju festivala, dok su proslave Nove godine i Dana nezavisnosti među najpopularnijim u celoj SAD. Nekoliko glavnih pozorišta u gradu ima fasade koje podsećaju na evropska pozorišta. Zanimljivo je da Irci imaju i dan danas najjači politički i religiozni uticaj, pa se to odražava i druge sfere života kao što je gastronomija (naročito su popularni jastozi, rakovi i druga morska hrana), tradicija (festivali u slavu irske kulture), sport (najpopularniji je košarkaši klub Boston Seltiks sa zelenom detelinom u grbu).

Jedan od najposećenijih sportskih događaja je Bostonski maraton. Zbog velikog broja studenata, noćni život u Bostonu je odličan.

Leta su vrela i sparna, a zime hladne sa dosta snega.

Najveći je Međunarodni aerodrom Logan, smešten u Istočnom Bostonu, ali oko grada postoje još tri manje vazdušne luke.