Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Bogota - američka Atina

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Bogota sa okolinom ima više od 10 miliona stanovnika i nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 2.500 metara (oblast Kolumbijski Andi).

Poređenja radi, Njujork i Meksiko Siti su jedini severnoamerički gradovi koji su veći od Bogote. Ovo je grad kontrasta i stoga nudi jedinstvene doživljaje posetiocima. Pripremite se da zateknete uskomešanost između starog i novog, mirnog i neobuzdanog. Prođite trgovima koji su stari vekovima, a koji se nalaze pod senkom modernih nebodera. Gledajte kako mirne biciklističke staze sa drvoredima presecaju avenije sa gustim saobraćajem. Bogota je višeslojni grad, sa međunarodno priznatim univerzitetima i regionalnim kancelarijama multinacionalnih kompanija.

Grad je izdeljen na četiri dela: Jug, u kojem se nalazi siromašniji sloj stanovništva; Centar, u kom su brojne zvanične institucije i tradicionalne zgrade koje su tekovina prohujalih vremena; Istok, u kom su glavni sportski objekti i prostrani parkovi, a na kraju i Sever koji obiluje noćnim klubovima, kafićima, buticima i tržnim centrima.

U delu grada znanom kao La Candelaria vredi posetiti Kaza de Moneda, Muzej kulturnog nasleđa, Smaragdni muzej, Smaragdnu pijacu, Muzej zlata, Muzej kolonijalne umetnosti i brojne druge muzeje. U San Dijegu se nalazi Sero de Monserate, planina sa koje se pruža panoramski pogled na grad. Severni deo grada je dom za Park i muzej El Čika. Zapadni deo grada ima Botaničku baštu i Maloku, naučni centar sa brojnim interaktivnim izložbama iz domena prirodnih i tehničkih nauka.

Zbog brojnih univerziteta, biblioteka i knjižara grad zovu "američka Atina".

Svakog petka i nedeljom uveče zatvara se Septima avenija koju ispune raznovrsni izvođači, muzičari, mađioničari i prodavci. Iako se stvori velika gužva, vredi obići ovaj događaj.

Zbog velike nadmorske visine, nad Bogotom su uvek sivi oblaci, a vedrih dana ima prosečno četiri godišnje.

Glavni grad Kolumbije naravno ima i međunarodni aerodrom (El Dorado; IATA: BOG) koji je od centra grada udaljen oko 20 minuta vožnjom taksijem.