Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Bilbao - čudesni gradić na severu Španije

Magazin / Destinacije
Objavljeno 23.04.2015

Posle katastrofalnih poplava, Bilbao je obnovljen i postao je za kratko vreme jedna od najuzbudljivijih španskih turističkih destinacija.

Smešten na obalama reke Nervion, gradić na severu Španije je nekada bio industrijski grad. Velika poplava zadesila ga je 1983. godine, kada su se pod vodom našle brojne srednjovekovne građevine u staroj gradskoj četvrti Kasko Vijeho. 

Nekoliko godina kasnije baskijska vlada počela je da transformiše nekada potopljenu zemlju, ističući brodogradilišta kao središnja mesta. 

Ovu oblast, Abandojbaru, danas skoro u potpunosti krase moderne građevine. Jedna od najistaknutijih je Gugenhajmov muzej arhitekte Frenka Gerija, koji je sagrađen 1997. godine. Geri, međutim, nije jedini čuveni arhitekta koji je projektovao za ovaj grad. Norman Foster dizajnirao je futurističku metro-stanicu koju karakterišu ulazi u vidu staklenih tunela koji izviru iz pločnika. Poslednje najveće ime je Zaha Hadid, koja je projektovala veštačko poluostrvo Zorozaur, poslovnu oblast s mestima za rekreaciju. 

Ljubitelje umetnosti obradovaće poseta Baskijskom muzeju i Muzeju lepih umetnosti s postavkama čuvenih slikara El Greka, Van Dajka i Goje. U gradu se nalazi i muzej Taurino u kome je predstavljena istorija borbe s bikovima. 

Ljubitelji fudbala koji odluče da posete ovaj grad trebalo bi da znaju da čuveni stadion San Memes, sagrađen 1913. godine, s kapacitetom od 40 000 gledalaca, predstavlja najstariji fudbalski stadion u zemlji. 

Na južnom delu Starog grada nalazi se Merkado de la ribera, najveća maloprodajna pijaca u Evropi, osnovana 1929. godine, a obnovljena 2013. godine. Ponuda hrane u 60 prodavnica zadovoljiće i najprobirljivije turiste. 

Nedaleko od Bilbaoa nalazi se i gradić Gernika, čije je ratne užase zabeležio čuveni slikar Pablo Pikaso, a koji je danas prepun turističkih atrakcija. (Independent / B92)