Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Air Serbia

Magazin / Aviokompanije
Objavljeno 10.12.2014

Srpski nacionalni avio prevoznik je Air Serbia (Er Srbija).

Sa matičnog međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu avioni Air Serbia lete više od 30 destinacija, uglavnom u Evropi (od sredine 2014. broj destinacija biće 36, sa letovima ka Kijevu i Varšavi). Prekomorske destinacije u Aziji, Australiji i Americi takođe su u ponudi ali posredstvom code share partnera srpske kompanije, posebno partnera sa akcijskim kapitalom, avio kompanije Etihad Airways.  

Air Serbia je osnovana 26. oktobra 2013. kao naslednik kompanije Jat Airways, sa uslugama prevoza putnika i tereta. Avio kompanija trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i četiri turbomlazna aviona. 

(Air Serbia je pravni naslednik kompanije Aeroput, osnovane 17. juna 1927. Aeroput je 1. aprila 1947. ustupio mesto Jugoslovenskom aerotransportu (Yugoslav Airlines), koji je 8. avgusta 2003. promenio naziv u Javno preduzeće za vazdušni saobraćaj Jat Airways (Public Company for Air Transport Jat Airways). 28. juna 2008, pravni status kompanije Jat Airways promenjen je u sadašnje, odnosno Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj Jat Airways (Stock Company for Air Transport).)

U skoroj budućnosti, predviđanja stručnjaka su da ova kompanija igrati ključnu ulogu u infrastrukturi nacionalnog vazduhoplovstva, kao i u razvoju sektora saobraćaja, turizma i celokupne privrede Srbije.

Air Serbia je članica Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA) od 1961, a Udruženja evropskih vazduhoplovnih prevozilaca (AEA) od 1971.godine. Jedna je od prvih vazduhoplovnih kompanija koja je dobila IATA Sertifikat o bezbednosti 2005. godine.

Prvi Airbus A319 u floti Air Serbia promovisan je kao "Novak Djokovic" u sklopu kampanje "Žive legende Srbije".