Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Turističke atrakcije Francuske

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 10.12.2014

Već dve decenije Francuska je najpopularnija svetska turistička destinacije. Godišnje ovu zemlju poseti više od osamdeset dva miliona turista iz celog sveta. Ovaj podatak nije nimalo iznenađujući, s obzirom da Francuska svojim turistima pruža sve - od neverovatnih kulturnih znamenitosti, muzeja i dvoraca, preko izvrsne kuhinje sa neverovatnim izborom sireva i vina, pa sve do živopisnih pejzaža Provanse.

Pogledajte deset najvećih turističkih atrakcija Francuske...

MARSEJ

Ova veoma bitna mediteranska luka se nalazi na jugoistoku Francuske i poznata je po svojoj idiličnoj klimi i neverovatnom izboru specijaliteta od ribe i morskih plodova. Takođe, je poznata po mnogobrojnim kulturnim atrakcijama, kao što su ruševine starog Rima, ostaci srednjovekovne arhitekture i niza različitih muzeja i galerija. Ako ste avanturističkog duha, predlažemo plivanje u uvalama ‘Calanques’. A, ako ste ipak željni noćnog provoda, poseta Marseju u toku jednog od mnogobrojnih muzičkih, filmskih ili plesnih festival bila bi pravi izbor.

LION

Nalazi se u alpskoj regiji Francuske i deli se na devet arondismana, od kojih je svaki zanimljiv na svoj način. Istorijski centar grada, koji oduševljava svojom renesansnom arhitekturom - autentično uskim ulicama, popločanim kaldrmom je uglavnom najveća atrakcija za turiste. Idelno vreme za posetu Liona je u toku Festivala svetlosti, kada se organizuju mnogi događaji paljenja sveća i mnogi drugi sound-and-light show programi.

STRAZBUR

Strazbur je mesto gde se francuska i nemačka kultura sreću u apsolutnoj harmoniji, takođe, je prestonica regije Alzas i domovina Evropskog parlamenta, Evropskog suda za ljudska prava i mnogih drugih važnih evropskih institucija. Najveće turistička atrakcija u Strazburu ostaju ‘Grande Ile’ – centar grada gde se nalazi poznata gotska katedrala i mnoštvo muzeja (između ostalih – ‘Musee des Beaux Arts’ i ‘Musee Alsacien’), kafića i barova, kao i ‘La petite France’ – priobalni deo grada ukrašen ulicama popločanim kaldrmom i udobnim kafeima gde se služi odlično francusko vino I fenomenalno nemačko pivo.

ARL

Nekadašnji dom impresionističkog slikara Van Goga, Arl, jedan je od najmirnijih gradova južne Francuske. Najveća istorijska i arhitektonska atrakcija grada je Rimski amfiteatar, koji ima kapacitet za ugošćavanje 25.000 ljudi i danas okuplja baš toliko za vreme održavanja borbi bikova, muzičkih festivala i drugih događaja.

BIJARIC

Bijaric je, po rečima New York Timesa, mesto gde se aristokratski letuje u Biskajskom zalivu. Najveću pažnju turista u Bijaricu privlači ’La Grande Plage’ gde mnogi uživaju u čuvenom sladoledu restorana ’La passion des fruits’. Kada pričamo o ’ljudskim atrakcijama’ Jêrôme Dimitri, Srbin koji je stekao slavu fotografišući slavne ličnosti i pripadnike evropskih kraljevskih porodica, je lice Bijarica. Potražite njegovu radnju na broju 2 u ulici Simon-Etcheverry i uživajte u izobilju zanimljivih fotografija i priča o putovanjima legendarnog Jêrôma.

DOLINA LOARE

Dolina Loare ili ’kraljevska dolina’ je zaslužila svoju reputacija neverovatnim spektrom očaravajućih dvoraca, plemićkih palata, letnjih rezidencija, kao i ratnih utvrđenja kojim oduzima dah svojim posetiocima. ’Chambord’, ’Amboise’, ’Rivau’, ’Chinon’ i ’Chenonceau’ su samo neki od dvoraca čiji obilazak ne treba propustiti prilikom posete dolini reke Loare. Ova prelepa dolina se još naziva i ’francuska bašta’ zbog bogate flore koja krasi ovu regiju. Bogati voćnjaci i vinogradi nisu nimalo neuobičajni u ovoj regiji, neizostavna je degustacija vina.

BORDO

Procenjuje se da je Bordo svetski najveći proizvođač vina i godišnje proizvede i do 800 miliona flaša vina različitih brendova. Jednom godišnje je domaćin Festivala vina, koji se održava u tandemu sa Festivalom reke. U vreme ovih festivala gradska obala vrvi od turista i lokalaca koji se okupljaju u pabovima, barovima, noćnim klubovima i dance hallovima. Dobro je znati da je centar grada u Bordou pešačka zona, koja je odlična za obilaženje muzeja, umetničkih galerija, srednjovekovnih crkava i drugih istorijskih znamenitosti. Naravno, ne zaboravite da posetite i jedan od najvećih simbola Bordoa – ’Pont de pierre’, kameni most koji je krasio francusku poštansku markicu čitavih šest meseci, zbog greške u prikazivanju mosta koju je napravio autor Claude Andréotto.

MON SEN MIŠEL

Ovo malo brdovito ostrvce koje broji jedva stotinu stanovnika je okruženo nekim od najjopasnijih plima u Evropi. Na međi između Normandije i Britanije, ovo mesto od svega dvestotine ari mami uzdahe turista svojom srednjovekovnom arhitekturom, koja je od 1979. zaštićena UNESCO-om, kao istorijska i kulturna baština Fancuske. Najveća atrakcija je opatija Mon Sen Mišel koja datira još iz 708 godine nove ere, a za vreme francuske revolucije je korišćena kao zatvor. Neka vas ne uplaši mala populacija Mon Sen Mišela, jer kao svaki tuistički centar francuske, on nudi sve od muzeja, preko suvenirskih prodavnica, do hotela, hostela, kafića i restorana.

NICA

Nica je idealno mesto za turiste koji vole da uživaju u lepom vremenu na fancuskoj rivijeri. U Nici je sunčano čak 300 dana godišnje, a relaksirani način života, kako lokalno stanovništvo kaže, traje tokom cele godine. Uživanje na plaži sa pogledom na azurne vode Sredozemnog mora je svakodnevnica u ovoj prestonici rivijere. Još jedna od velikih prednosti Nice je to što je odlično povezana sa drugim gradovima i što je moguće obići celu rivijeru vozom za prihvatljivu cenu.

PARIZ

Pariz je neizbežan na svakoj listi turističkih atrakcija Francuske i teško je i početi sa nabrajanjem svih mesta koje treba obići u ‘gradu svetlosti’. Obilazak može započeti sa Ajfelovom kulom koja, zasenjuje ne samo svojom neverovatnom konstrukcijom već i energijom i uzbuđenjem koje se širi oko ovog mesta. Luvr i Orsej su očigledan sledeći izbor kada se radi o muzejima, a katedrala Notr Dam, Trijumfalna kapija, bazilika ‘Sacré-Coeur’ i avenija ‘Champs Elysées’ su mesta koja treba obići u šetnji Parizom. Naravno, ne propustite ni Diznilend, a ni dvorac Versaj u slučaju da imate vremena da zađete  malo izvan strogog centra Pariza. (BizLife)

Foto album pogledajte OVDE!