Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Transsibirska železnica (Rusija)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

Transsibirska železnica ili 'Transsib' je ime triju železničkih ruta koje prolaze kroz Sibir iz Moskve (do Vladivostoka), a dalje se nadovezuju i Transmongolska linija (Ulan Bator) i Transmandžurijska (Peking).

Železnička pruga je građena u periodu od 1891. godine do 1916. godine i najduža je u celom  svetu. Pruga prolazi kroz Perm, Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Čita i Habarovsk.

Preporučuje se sledeće tokom dugih putovanja: džepni nožić za obradu namirnica koje možete kupiti na stanicama na kojima su pauze 20-30 minuta (hleb i povrće možete kupiti kod prodavaca na većim stanicama), pribor za jelo (instant knedle od krompira ubrzo postanu glavno jelo putnika pošto samovar u vagonu uvek ima toplu vodu), vlažne maramice, baterijska lampa koju možete okačiti iznad glave (da možete da čitate dok ostali putnici u kupeu dremaju), papuče za lako kretanje unutar kompozicije, špil karata (jedna od omiljenih igara u Rusiji je "5 Crowns"), slike iz svog kraja i porodične slike, rečnik fraza i izraza ako ne znate ruski jezik i plan puta.

Do Moskve možete takođe doći vozom ili avionom (karte možete rezervisati u agenciji Intertravel). Iz Vladivostoka možete otići do Japana uz pomoć trajekta. Ako putujete do Pekinga, možete da rezervišite avionsku kartu u jednom pravcu za Beograd u Intertravelu (trenutno za Rusku Federaciju i Mongoliju nisu potrebne vize, ali jesu potrebne za Kinu).

Preporučljivo je rezervisati karte što pre, pogotovo u periodu od jula do septembra i oko Nove godine. Transsibirsku kartu možete koristiti samo za liniju za koju je plaćena (i ni za jedan drugi voz koji prolazi tom linijom. Ako propustite da se vratite u voz na vreme tokom pauze, koje se prave na svaka 3-4 sata i traju 20-30 minuta, morate da kupite novu kartu za naredni voz koji ide tom rutom).