Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Švajcarska - zemlja iz bajke

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 20.06.2016

Švajcarska je, po mnogima, evropska zemlja iz bajke. Nije to samo mesto skijanja, čokolade i satova.

Švajcarska krije čudesni skladan spoj različitih kultura, prirodnih lepota, očaravajućih gradova, ali i uzbudljivog noćnog života.

Poznata kao raj i za letnje i zimske sportove, Švajcarska je zemlja u kojoj su ljudi počeli da skijaju prvi put radi zabave. Čuvena imena podsećaju na sve planinske romanse i glamurozne drame svetskog džet-seta - Cermat, Sent Moris, Interlaken, Gštad, Jungfrau...

Često se kaže da je Švajcarska u stvari Italija, Francuska i Nemačka u malom. Nastala pre osam vekova slobodno izraženom voljom svojih stanovnika, Švajcarska uživa ugled jedne od najstabilnijih, najorganiziranijih i najbogatijih zemalja na svetu.

Oko sedam miliona stranih turista dolazi svake godine u Švajcarsku privučeni, pre svega, izuzetnim prirodnim lepotama njenih alpskih predela, besprekorno uređenim turističkim centrima i očaravajućim gradovima.

Treba obići najlepše gradske četvrti na obroncima Ciriškog jezera, čuvenu Politehničku školu (na kojoj je predavao Ajnštajn), švajcarski Nacionalni muzej, Trg Lindenhof, na vrhu brdašca iznad reke Limat, crkvu Svete Marije ukrašenu Šagalovim vitražima. Glavni grad Švajcarske Bern sedište je najznačajnijih državnih institucija.

Kada je reč o gradovima, za svakog se nudi ponešto - kosmopolitizam Ženeve, razuzdanost Ciriha, bogata umetnička aktivnost i ponekad zapaljiv noćni život Lozane. Između šik skijališta, runolista, Hajdi, čokolade i satova, leži kompleksna zemlja s kulturama u skladnom zajedništvu. Nije tu samo reč o četiri jezika (nemački, italijanski, francuski, retoromanski), već o skladu kulturoloških različitosti, od ugostiteljstva, do muzike, arhitekture... Lista čudesnih građevina, prirodnih lepota i očaravajućih gradova je beskrajna, a gde god da odete, Švajcarska će vam se otkrivati kao kutija čokolade neočekivanog ouusa.

Montre je čuveno letovalište poznato po televizijskom i džez festivalu. Centar grada odiše toplom atmosferom, a u blizini je čuveni dvorac Šijon, odakle se pruža predivan pogled na celo Ženevsko jezero. Dvorac je poznat po poemi lorda Bajrona "Zatvorenik Šijona" iz 1816. godine, posvećenoj poznatom svešteniku i političaru Fransoazu de Bonivardu, zatvorenom u dvorcu od 1530. do 1536. godine. (klix.ba)